Dezső

A Berlini Filharmonikusok otthagyják a Salzburgi Húsvéti Fesztivált

2011.05.17. 20:03

Programkereső

Kisebb sokkot okozott a Berlini Filharmonikusok bejelentése, miszerint 2013-tól nem lépnek fel a rendezvényen, sőt Baden-Badenben új sorozatot alapítanak.

A Salzburgi Húsvéti Fesztivált és a Berlini Filharmonikusokat a zenekar emblematikus karmestere, Herbert von Karajan személye kapcsolja össze. A legendás dirigens alapította 1967-ben a tavaszi periódus rangos koncert- és operaeseményét, amelytől most visszalép a Sir Simon Rattle zenei vezetésével működő együttes.

A fő magyarázat az anyagiakban kereshető, a húsvéti sorozatot ugyanis az elmúlt években pénzügyi skandalumok terhelték. Egy éve mozdítottak el két vezetőt (Michael Dewitt-et és Klaus Kretschmert) indokolhatatlan költségelszámolásaik és a magánadományok megcsapolása miatt. Tavaly Peter Alwardot, az EMI kiadó igazgatóját nevezték ki a fesztivál élére.

A Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója, Sir Simon Rattle elsősorban azt nehezményezi, hogy a kamarazenei és a zenei nevelést szolgáló programokra fordítható összeget megkurtították. Arra számít, hogy ezek terén és a modern médiaeszközök bevetésében több segítségre számíthat Baden-Badenben.

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

A Salzburgi Ünnepi Játékok másik főszereplője, a Bécsi Filharmonikus Zenekar a bejelentést követően jelezte: vállalják a húsvéti fesztivált is. Clemens Hellsberg, a Bécsi Filharmonikusok szóvivője szerint bár konkrét és hivatalos megállapodást még nem kötöttek, nyitottak a fellépésre.

A 2013-ra tervezett Parsifal-produkcióval kapcsolatban azonban még egyezségre kell jutniuk a berlinieknek a salzburgi igazgatósággal, hiszen a hírneves színházi szakember, Gérard Mortier vezette madridi Teatro Realt szemelték ki partnernek az operaprodukció előadására. Kérdés kivel és hol jöjjön létre a Wagner-bicentenáriumra elképzelt program.