Júlia, Rita

Nem készül el időre a Berlini Staatsoper

2011.05.20. 08:11

Programkereső

A tervezettnél egy évvel később, csak 2014 októberében nyitja meg újra a közönség előtt kapuit a Berlini Staatsoper.

Az Unter den Linden patinás épülete 250 millió euróból újul meg, a munkálatok azonban fél évvel elhúzódnak - közölte a berlini városvezetés kedden. Az eredeti tervek szerint az előadások 2013. október 3-án kezdődtek volna meg, a féléves csúszás miatt azonban csak 2014. október 3-án lesz előadás - mondta Jürgen Flimm, az operaház intendánsa.

Berlin Staatsoper
Berlin Staatsoper

A felújításnál nehézséget okoz az elvizesedett padló és az idei kemény tél, amely visszavetette a munkákat. Az intendánsi épület alatt bunkert találtak, ezt le kell bontani. Az épület pedig további alátámasztást kíván meg. A munkálatok idején a társulat a közeli Schillertheaterben játszik. A művészek várhatóan 2014 áprilisában vagy májusában térhetnek vissza az operaházba, Flimm szerint így bőven lesz idő próbálni.

A régi-új épület terveit 2009 végén tárták közönség elé. A skiccek szerint a nézőtér ún. Paulick-plafonja megmarad, ám azt - az épület felfelé történő kibővítésével - négy méterrel magasabbra helyezik, és felette visszhangkamrát alakítanak ki, hogy a terem száraz akusztikája javuljon, továbbá az alig 1400 fős ülőhelykínálatot is bővítik, valamint természetesen a színpadtechnikát és a kiszolgálóhelységeket is felújítják.