Fülöp, Evelin

Ünnepi évad Szegeden

2011.05.21. 08:11

Programkereső

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az előadásokat az ország legjelentősebb színművészei és operaénekesei, nagyformátumú rendezők és alkotók jegyzik idén is.

A 2011-es évad az ünneplés jegyében telik a Szegedi Szabadtéri Játékoknál, hiszen 80 éves lesz idén hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiválja. Az évforduló nemcsak a Játékok életében fontos, nagy jelentőséggel bír az egész magyar színházi életre nézve is. Számokban kifejezve: 80 nyár alatt több mint 900 előadást és ezek közül több mint 330 bemutatót láthatott több mint négy és fél millió néző.

Az ember tragédiája díszletterve és Alekszander Belozub tervező
Az ember tragédiája díszletterve és Alekszander Belozub tervező

Az ünnepi nyitóelőadás Madách Imre halhatatlan műve, Az ember tragédiája (július 1., 2.) lesz Vidnyánszky Attila rendezésében. A Tragédia "csúcstartó" a Szegedi Szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők a Dóm téren. Vidnyánszky "szélesvásznú" produkció létrehozására vállalkozott: központi díszletelemként az emberiség történetének pergamenjét álmodta színpadra. Az örök nőt, Évát Ónodi Eszter alakítja, partnere Rátóti Zoltán lesz Ádám szerepében. Kettejük történelmi vesszőfutását Luciferként Trill Zsolt követi majd végig. Vidnyánszky Attila a beregszászi társulattal két alkalommal rendezte meg a művet. Alkotótársai Alekszander Belozub díszlet- és jelmeztervező, Gemza Péter koreográfus és Verebes Ernő zeneszerző lesznek. Az előadás fiatal statisztái a márciusi, Debrecenben, középiskolásoknak megrendezésre kerülő Tragédia-játszó fesztivál győztesei.Az alkotók azt ígérik: a magyar színházi élet ünnepévé teszik az előadást.

A második bemutató Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb műve, A víg özvegy (július 15., 16., 22., 23.) lesz. A produkció rendezője, Kozma Péter pályáját ugyan Magyarországon kezdte, hiszen többek között a Magyar Állami Operaházban is dolgozott, diplomáját viszont az Amerikai Egyesült Államokban szerezte, és azóta is ott dolgozik jelentős társulatoknál operarendezőként. Parádés szereposztásra számíthatnak a nézők: olyan népszerű színészeket sikerült megnyerni a produkcióba mint Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit és Szacsvay László. Az operaénekesek közül Herczenik Anna, Keszei Bori, Boncsér Gergely, Gárdai Gábor és Kálmán Péter kápráztatja el a közönséget. A produkció karmestere és zenei vezetője Kesselyák Gergely, a díszletet - amelynek központi eleme az eldőlt Eiffel-torony - és a jelmezeket Zeke Edit tervezi.

Bucsi Annamária, Mester Viktória, Jelena Koncak - Carmen - Szegedi Szabadtéri Játékok
Bucsi Annamária, Mester Viktória, Jelena Koncak - Carmen - Szegedi Szabadtéri Játékok

Nemzetközi szereposztással kerül színre a tavalyi év visszatérő produkciója, egyben legnagyobb sikere, a Carmen (július 29., 30.) "élményopera", Kero® rendezésében. A buja cigánylányt - akinek történetét romos, katonáktól hemzsegő dél-amerikai nagyváros díszleteibe képzelték az alkotók - idén is Mester Viktória alakítja, gyilkos szerelmét pedig Arnold Rutkowski. A csábító torreádor, Escamillo szerepében a jóképű görög operista, Aris Argiris mutatkozik be. 

Az évad utolsó bemutatóját Béres Attila rendezi. Alkotótársai Velich Rita jelmez- és Horesnyi Balázs díszlettervező, Bodor Johanna koreográfus, Ari-Nagy Barbara dramaturg, valamint Silló István, aki a produkció karmestere és zenei vezetője. A Valahol Európában (augusztus 12., 13., 14., 19., 20., 21.) musical édes-bús, világháborús története megrendítő látvánnyal kerül színre. A pusztítást és az árvagyerekek hősiességét bemutató jelenetekben fényfestés, kaszkadőrök, égő kerítés, berobbant ablakok ábrázolják. Az ország legjobb színházaiból érkező művészek vesznek részt a produkcióban: Mácsai Pál, Alföldi Róbert, Keresztes Tamás, Tompos Kátya, Szarvas József, Szőcs Artur és Pindroch Csaba.

Az újszegedi játszóhely eddig a prózai előadások helyszíne volt, idén azonban két operát játszik itt a Kolozsvári Magyar Opera: a Gianni Schicchi Hero Lupescu, a Mario és a varázsló Békés András rendezésében látható. A Puccini-opera főbb szerepeiben Sándor Árpád, Kele Brigitta és Pataki Adorján lép fel, a Vajda-mű Cipolláját Kovács István alakítja, az este karmestere Selmeczi György lesz. A másik újszegedi bemutató a Darvasi László művéből készült Popeye című musical, amelyet a Kecskeméti Katona József Színház és a Thália Színház koprodukciójában már játszanak Ganxsta Zolee főszereplésével.

Popeye
Popeye

Az eddigi nyolcvan nyár alatt több mint kilencszáz előadást játszottak négy és fél millió néző előtt a Dóm téren, amelynek több mint harmada, 330 bemutató volt. Ezt a történelmet digitalizálta is a fesztivál menedzsmentje: a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapjáról elérhető kronapédia segítségével az 1931 és 2009 közötti produkciók kereshetővé váltak. Az adattár a jövőben folyamatosan bővül.