Orbán

Cseke Péter: "Vonzó a fesztivál"

2011.05.23. 09:49

Programkereső

Másodszor rendezik meg a Kecskeméti Katona József Színházban a zenés előadások seregszemléjét. A fesztivál és a színház igazgatóját, Cseke Pétert kérdeztük.

Cseke Péter
Cseke Péter

- Mi motiválta 2010-ben a KOZSZT megrendezését?

- Nagyon sokrétű és tematikájú színházi fesztiválprogram létezik Magyarországon, ugyanakkor a legjátszottabb műfajnak, a zenésnek nem volt semmiféle seregszemléje, miközben a bemutatók több, mint 70%-át nevezhetjük zenésnek.

- Tavaly milyen visszhangja volt a rendezvénynek? Jellemzően helyi közönség látogatja az előadásokat, vagy érkeznek a régióból, esetleg távolabbról is vendégek?

- Mivel a műfaj maga nagyon vonzó a közönség számára, így a fesztivál is az tudott lenni. A megyéből érkezett a legtöbb néző, de sokan jöttek távoli megyékből is, hiszen már a nyári turistaforgalom is elindult. A főtéri két előadásunkat - amelyek ingyenesek voltak -, közel 20.000 néző látta.

- A nehéz gazdasági helyzetben, különösen a kultúrát érintő megszorítások idején hogyan sikerül előteremteni a KOZSZT anyagi hátterét?

- Nehezen, pontosabban szólva: hiányosan. Idén kevesebb pénzből kellett ugyanazt a programsorozatot létrehozni. De nem érdemes úgy tennem, mintha jelenleg nem ez lenne jellemző az egész országra vagy a kultúrára.

- Milyen kritériumok mentén válogatták az idei előadásokat, amelyek a zenés színház igen széles spektrumát mutatják be?

- Megkaptuk a zenés színházi bemutatók DVD- felvételeit, és természetesen volt, amit élőben nézett meg a zsűri. A tagok összevetették a látottakat és szavaztak. Így alakult ki a meghívottak listája.

- Tervezik-e a jövőben KOZSZT programjának további bővítését, esetleg versennyé alakítását?

- Mindenképpen szeretném a későbbiekben versennyé is alakítani a rendezvényt, ezzel is emelve a rangját.

- A kecskeméti színház idei évadának egyik legfontosabb produkciója A nyomorultak. Említette egy tavalyi sajtótájékoztatón, hogy 60 előadásra vették meg a jogot. Akik esetleg lemaradtak a musicalről, a nyáron és a jövő évadban láthatják-e?

- Nyáron a Margitszigeten láthatják négy alkalommal, június 24-én és 25-én és július 1-jén és 2-án, Kecskeméten pedig decemberben újra műsorra tűzzük.


Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó

Június 12. és 19. között rendezik meg a fesztivált a kecskeméti színház nagyszínpadán, illetve Kelemen László Kamaraszínházában, valamint a Főtéren. A műsorkínálatban lesz zenés játék - a nyíregyházi Orfeum -, színre kerülnek közkedvelt operettek - a Csókos asszony a Csíki Játékszínből és a Csárdáskirálynő a Budapesti Operettszínházból -, illetve musicalek - a Tavaszébredés szintén az Operettszínházból, továbbá a legendás Madách színházi Macskák, amely ingyenesen tekinthető meg a Főtéren -, és olyan kísérleti darabok, mint aHólyagcirkusz Társulattól - az alternatív színházak egyik kiemelkedő csoportja, számos hazai és külföldi elismerésben részesült -a Tudom, hogy élsz vagy a debreceni Csokonai Színház Vidnyánszky Attila zenés kortárs keserédese - melynek szerzői Jantyik Zsolt és a PG Csoport -, a Világvége szerelem.

Részletes program a Fidelio különszámában található.