Bernát, Felícia

Hatodszor is Wagner-napok

2011.05.26. 14:51

Programkereső

A Lohengrin premierjével, egy új gyerekelőadással A Hattyúlovaggal és két korábban bemutatott produkcióval jelentkezik a június 4. és 19. közötti rendezvény a Művészetek Palotájában.

"A Budapesti Wagner-napok Európa- és világszerte ismert és elismert sorozat, amely egyedülálló szellemiséget képvisel" - nyitotta a csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója. A Lohengrin bemutatásával tovább folytatódik a stratégiai együttműködés a Magyar Állami Operaházzal azzal a céllal, hogy "az operakultúra tovább épülhessen" - fogalmazott. A Lohengrinben, a Trisztán és Izoldában az Operaház Zenekara, a Parsifalban hagyományosan az MR Szimfonikusok működik közre, amely együttessel valamint a Magyar Rádió intézményével is további együttműködésre készülnek.

Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa kiemelt jelentőségűnek tartja a két kulturális intézmény közötti együttműködést, hiszen "minden, a Művészetek Palotájában tartott operaelőadás növeli a műfaj kedvelőinek körét és ez nagyban segíti a magyar operajátszást".

Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere szerint "a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem különleges lehetőségeket kínál, amiket ki kell használni. Ebben a térben közelebb tudjuk hozni a nézőkhöz a wagneri figurákat és a minimális színpadi megoldásokkal, a zenei történéseket előtérbe helyezve új irányvonalat, másik alternatívát tudunk kínálni a Wagner-interpretációk mentén". Marton László, a Lohengrin rendezője egyetértett Fischer Ádámmal a tér barátságosabb és közvetlenebb voltát illetően, ahol "izgalmas színházi formát lehet létrehozni".

Richard Wagner
Richard Wagner

Különleges az idei sorozat, ugyanis először kapcsolódik a nagyszabású operaelőadásokhoz gyerekprodukció. Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató helyettese szerint a bécsi Wagner für Kinder előadás inspirálta az intézményt, hogy exportképes, a világ bármelyik kulturális intézményében előadható, gyerekeknek szóló Wagner-produkciót hozzanak létre. Hamar Zsolt, a Lohengrin zenéjének átdolgozója, A Hattyúlovag produkció művészeti vezetője és karmestere elmondta, hogy két út közül választhatott a munka során: vagy húzással, részletek kivágásával készít egy rövidített verziót vagy bizonyos elemeket kivéve, ezeket újfajta logikai, dramaturgiai rendszerbe helyezve hoz létre egy alkotást. Az utóbbit választotta. "Wagner alkotói szándéka ezzel a lépéssel kicsit átalakult, de nem az a célunk, hogy a gyerekek komplex képet kapjanak a darabról, hanem az, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a teljes mű megismeréséhez". A Fesztivál Színház zenekari árkában 32 zenész fog játszani, miközben a történet Elza, a felnőtté válás nehéz útját járó kamaszlány körül forog. A történet színpadra vitelét, a rendezést Novák János, a Kolibri Színház igazgatója valósította meg. "Színházi előadást, egy vadonatúj művet hoztunk létre, a gyerekek számára élményszerű formában és mindenfajta művész kompromisszum nélkül" - mondta.

A június 4-én és 5-én játszott Hattyúlovag stáblistájának élén az Elzát alakító Szalai Ágnes áll, továbbá az Óbudai Danubia Zenekar tagjai működnek közre, a Nemzeti Énekkarral együtt és a Kolibri Színház társulatának tagjai segítik a bábjátékot. A Lohengrin június 9-i premierjén közreműködik többek között Alfred Muff, Camilla Nylund, Petra Lang (további előadások június 12. és 18.), a június 10-i és 13-i, Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezte Trisztán és Izoldában régi ismerősként tűnik fel Christian Franz, Evelyn Herlitzius és Tomasz Konieczny is, valamint a június 17-én és 19-én játszott, szintén Parditka-Szemerédy rendezte Parsifalban Erich F. Halfvarson. A magyarok közül - többek között - Németh Judit, Kovácsházi István, Perencz Béla, Geiger Lajos és Schöck Atala vesz részt a produkciókban.

2012-ben a Tannhäuser bemutatója jelenti majd az újdonságot, amely A nibelung gyűrűje négy epizódjának társaságában alkotja jövőre a Budapesti Wagner-napokat.