Eszter, Eliza

Az Ibusár is elbúcsúzott

2011.05.28. 09:48

Programkereső

Több mint két év után intett búcsút a társulat Parti Nagy Lajos Ibusárjának. Az utolsó előadás apropóján kérdeztük a két főszereplőt, milyen érzésekkel "temették" a darabot.

Mindkét művésznek fáj a szíve a darabért, hiszen emlékezetes szériát tudhatnak maguk mögött. "Sokféle csodában volt már részem a Raktárszínház előadásaiban és mind nagy élmény volt számomra, de ez az előadás azért különösen kedves, mert ritkán adatik meg egy színésznő életében, hogy egy este, egy színpadon, a női lélek két ilyen szélsőséges alakját élhesse át, mint amilyen Jolán és Amália figurája, Parti Nagy Lajos remekművében. Mindig felemelő érzés, amikor a színpadon az álomvilág, vagy valamilyen varázslatos helyszín jelenik meg, ezért is szeretem annyira a zenés darabokat, hisz az Operettszínház előadásaiból ez sem hiányozhat" - mesélte Siménfalvy Ágota. "Örülök, hogy Béres Attilával, illetve ezzel a remek csapattal része lehettem ennek a produkciónak, amitől úgy érzem, a próbák alatt eleinte mindannyian tartottunk kicsit, hisz a mai napig, minden egyes előadáson újabb és újabb rétegei tárultak fel, minket is meglep sokszor, hogy milyen mély és összetett, szívet facsaró ez a történet" - tette hozzá a színésznő.

Ibusár - Siménfalvy ágota, Mészáros Árpád Zsolt
Ibusár - Siménfalvy ágota, Mészáros Árpád Zsolt

Mészáros Árpád Zsolt szerint a lehető legjobb időpontban került színre ez, az elvágyódásról, a kilátástalanságról is szóló mű, hiszen "minden nap kapunk hírt valami negatívumról, legyen az elzárt gázcsap, pénzügyi válság vagy balesetveszélyes utak...". A művész hozzátette: "Nagyon szerettem és szeretem a szerepemet, amely közelebb áll a prózához, ebben az előadásban megfontoltabb művészi játékra van szükség. Sajnálom, hogy lekerült repertoárról a darab, hiszen egy magyar szerző remekművéről van szó, amely, úgy fogalmaznék, görbe tükröt tartunk az operettműfajnak."

Az utolsó előadáson ugyanazokat láthatták a nézők a színpadon, akiket a bemutatón, hiszen végig változatlan szereposztásban futott a huszerettnek keresztelt darab: Siménfalvy Ágota (Sárbogárdi Jolán/Amália), Mészáros Árpád Zsolt (Kleisermann Mihály/Bajkhállóy Richard), Lehoczky Zsuzsa (Anyuska/Leopold főhercegné), Földes Tamás (Vargányai Gusztáv/Talpighy Gusztáv), Faragó András (Jénai Pali/Istensegítsy Kálmán), Kéringer László (Utas/...).