Konstantin

Budapesti Wagner-napok

2011.05.30. 12:20

Programkereső

"Koncepciónkban a zenét illeti az elsőbbség. A cselekmény önmagát meséli el – szabadon, asszociatív módon, ugyanakkor a Wagner kozmosza által ránk rótt teljes szigorral." Így fogalmazta meg a Budapesti Wagner-napok művészeti alapelvét Fischer Ádám művészeti vezető, karmester 2007-ben.

A fesztivál ekkorra elkönyvelhette a 2006-os első bemutatkozás, a Parsifal átütő nemzetközi sikerét, és kialakította az elkövetkező évek, a teljes Ring színpadra állításának ideáját, alkotói csapatát, technikai tervét.

2009-től a Ring mellett ismét színre került a Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra által rendezett Parsifal. Kettejük munkája volt a 2010-ben bemutatott, a Magyar Állami Operaházzal közösen létrehozott, ugyancsak átütő sikerű Trisztán és Izolda, s továbbra is műsoron maradt A nibelung gyűrűje.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

2011-ben ismét a Magyar Állami Operaházzal közös, új produkció színesíti a Müpa Wagner-repertoárját. Június 9-én lesz a Lohengrin premierje, amit 12-én és 18-án még két előadás követ. A darabot Marton László rendezi, a látványt Horgas Péter díszletei határozzák meg, a jelmezeket Benedek Mari tervezi. Mindhárman a magyar és nemzetközi színházi-operai élet jelentős alkotói, ahogy a koreográfiát kialakító Duda Éva is. Június 10-én és 13-án a Trisztán és Izolda várja a közönséget, a 2011-es Wagner-napok harmadik produkciója június 17-én és 19-én a Parsifal lesz.

A Müpa Wagner-előadásai elsősorban, de nem csak művészi felfogásukban törekszenek bayreuthi körülményeket teremteni. Az egyes felvonások közti szünetek közel egyórásak, amelyeket a vendégek felhasználhatnak arra is, hogy előre megrendelt Wagner-menükből válogatva étkezni is tudjanak.

2011 egyik fő újdonsága, hogy Hamar Zsolt művészeti vezető, karmester elkészítette a Lohengrin gyermekeknek szóló változatát, A Hattyúlovagot. A Novák János rendezésében, Mátravölgyi Ákos díszleteivel és Boros Lőrinc jelmezeivel színpadra kerülő alkotás ősbemutatója június 4-én lesz, az előadást másnap, június 5-én megismétlik.

www.mupa.hu