Hella

Kovácsházi István a Budapesti Wagner-napok Lohengrinje

2011.05.30. 13:08

Programkereső

A produkció premierje június 9-én lesz, ezt 12-én és 18-án még két előadás követi.
Kovácsházi István
Kovácsházi István

Kovácsházi István zenei tanulmányait Kapossy Margit énekmesternő irányításával végezte. 1991-től a Honvéd Együttes Férfikarának tagja, szólistája. 1994-95 között a Debreceni Csokonai Színház magánénekese, 1995-től 1997-ig a Fővárosi Operettszínház művésze volt. 1997-ben debütált az Operaházban Schubert-Berté: Három a kislány című daljátékának Schubert szerepében. Azóta színház állandó vendégművésze.

A könnyedebb Mozart, illetve lírai tenor szerepekről fokozatosan vált a drámaiabb hősök felé. Vendégszerepelt Frankfurtban, Tokióban, Münchenben, Tel-Avivban és Chicagóban. A 2008/09-es évadban Stolzingi Walterként debütált a Mannheimi Nemzeti Színházban, azóta a német színháznak is tagja.

A Lohengrin rendezője Marton László, a látványt Horgas Péter díszletei határozzák meg, a jelmezeket Benedek Mari tervezi, a koreográfia Duda Éva munkája. A mitológiai történet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán kel életre Fischer Ádám zenei elképzelései szerint és vezényletével. A militáns és költői szembeállítása, illetve egymásba fordulása határozza meg a színpadi megvalósítást, amely zeneileg a Magyar Állami Operaház Zenekarának, a Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdió Kórus és az MR Énekkar, valamint további neves szólisták (Camilla Nylund, Ricarda Merberth, Petra Lang, Németh Judit, Perencz Béla) közreműködésén nyugszik.