Orbán

Baz Luhrmann Kötelező táncai

2011.06.01. 09:47

Programkereső

Baz Luhrmann versenytáncról szóló filmjét 1992-ben mutatták be. A történet musicalváltozatát 2013-ban láthatja a sydney-i közönség.
Baz Luhrmann
Baz Luhrmann

2010 telén egy workshop keretében dolgoztak már a darabon. Baz Luhrmann, aki a film rendezője és egyik forgatókönyvírója volt akkor azt nyilatkozta, nem hagyományos színházi keretek között szeretné látni az előadást, sokkal nyitottabb teret képzel el, ezzel szemben a Lyric Theatre - ahol a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai musicalváltozatának világpremierjét tartották - hagyományos, proszcéniumszínpaddal rendelkező színház.

"Ez a legszemélyesebb történetem" - nyilatkozta egy alkalommal Baz Luhrmann, akinek édesanyja társastáncot tanított: "A Kötelező táncok első változata a National Institute of Dramatic Art falai között, tehetséges diákok munkájából jött létre. Az elnyomás, elfojtás ellenében mégis megszülető győzelemről szólt a darab, amelyet egy kisvárosi színház világába vittünk." A negyvenperces diákszínjátszó produkcióval az akkori Csehszlovákiában megnyertek egy fesztivált, majd Luhrmann első színházi társulatával tovább dolgoztak rajta, és 1992-ben pedig bemutatták a mozik a mindössze ötmillió dollárból készített filmváltozatot, amely nyolcvanmillió dollár fölötti bevételt eredményezett. A sydney-i produkciót Luhrmann rendezi, a jelmezeket Catherine Martin tervezi, arról azonban, hogy a zene eredeti lesz-e vagy versenytáncos berkekben használt zenék kompilációja lesz-e, még semmit nem tudni.