Konstantin

Miksch Adrienn két produkcióban is versenyez

2011.06.03. 11:55

Programkereső

Megvannak az Armel Operaverseny és Fesztivál idei döntősei. Miksch Andrienn mellett Szakács Ildikó szerepel az előadásokban.

Az operaverseny második, hagyományosan Szegeden megrendezett fordulójára 14 országból érkezett az első fordulók zenei zsűrije által kiválasztott harminc énekes. A válogatás két helyszínen, a Korzó Zeneházban és a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeiben zajlott. A versenyzőknek a második fordulóban főként színészi képességeikről kellett meggyőzniük a produkciók rendezőit, Alföldi Róbertet, Andreas Rosart, Beata Redo-Dobbert, Juronics Tamást és Sam Helfrichet, akiket a darabok főszerepeinek kiosztásában a produkciókat megvalósító operaházak képviselői - igazgatók, zeneigazgatók és karmesterek - is segítettek. A nap folyamán az énekesek bemutatkozó áriáik eléneklését követően workshopokon vettek részt. A műhelymunka során a rendezők helyzetgyakorlatok és jelenetek által próbáltak meggyőződni a versenyzők színészi képességeiről. Ennek eredményeképp alakult ki a döntősök mezőnye.

Döntősök - Armel Operaverseny és Fesztivál 2011
Döntősök - Armel Operaverseny és Fesztivál 2011

A fesztiválnak otthont adó Szegedi Nemzeti Színház idei bemutatójának - Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című darabjának Paolo szerepére a rendező Juronics Tamás nem talált megfelelő versenyhangot, így aztán Malatestino szerepét jelölte ki új versenyszerepként. Így Francesca szerepét elnyerő Miksch Adrienn partnere a dominikai származású Enrique Pina lesz a döntőben.

Andreas Rosarnak, a Théâtre Bienne-Soleure rendezőjének Joseph Mysliveček Antigona című operájához okozott gondot a férfi szerep (Euristeo) kiosztása, így a verseny vezetése ezt a karaktert törölni kényszerült a versenyszerepek sorából. Ermione szerepét a fiatal portugál lírai koloratúr szoprán, Raquel Camarinha nyerte el.

Viktor Ullmann Atlantisz Császárában az Opera Krakowska produkciójában szintén szerepcsere történt. Beata Redo-Dobber a Császár szerepe helyett Harlequin figurájára talált megfelelő jelöltet a szerb származású Alexander Petrovic személyében. Partnere a Halál szerepében az ukrán basszus Vaszil Slipak lesz.

Alföldi Róbert Rigolettójában, a plzeňi Josef Kajetán Tyl Színház produkciójának versenyszerepeiben nem volt szükség változtatásra. Szakács Ildikó alakítja Gilda szerepét, a mantovai herceget szerepét pedig a francia Paul Gauglerre osztotta a rendező.

Juronics Tamás workshopja - Armel Operaverseny és Fesztivál 2011
Juronics Tamás workshopja - Armel Operaverseny és Fesztivál 2011

Michael Dellaira A titkosügynök című darabjára - mely a világon először a fesztivál keretében kerül majd bemutatásra októberben Szegeden - a rendező, Sam Helfrich Miksch Adriennt és Nicolas Rigas-t szemelte ki. Mivel azonban Juronics Tamás is ragaszkodott Miksch Adriennhez Francesca szerepében, így hasonló helyzet adódott, mint két évvel korábban Nyári Zoltán esetében. Akárcsak akkor, az operaverseny művészeti igazgatósága végül úgy határozott, hogy a szoprán - a próbafolyamatok megfelelő koordinálásával - mindkét szerepet eljátszhatja a verseny keretében.

Az Armel Operaveseny és Fesztivál döntőjére a Szegedi Nemzeti Színházban október 6. és  15. között kerül sor.