Orbán

Musicalbotrány az operában

2011.06.04. 10:58

Programkereső

Ken Ludwig vígjátéka, a Botrány az operában – eredetileg: Lend Me a Tenor – sem úszta meg a zenés színpadra írást.

Június 2-től látható a londoni Gielgud Theatre-ben a produkció, amelynek hivatalos premierjére június 15-én kerül sor. Érdekesség, hogy a prózai változat bemutatóját is ugyanitt tartották 1986-ban. Ludwig darabját 16 nyelvre fordították le és 25 országban mutatták be; a magyar közönség 1990-ben láthatta először Vegyes páros címmel, de Othello kerestetik címmel is játszották.

Gielgud Theatre
Gielgud Theatre

A történet 1934-ben játszódik egy vidéki kisvárosban, egy szenzációs hírrel indul: a világhírű tenorista, Tito Merelli lesz a készülő Otello főszereplője. Mindenki izgatottan várja a Magnifico néven ismert tenort. A társulat igazgatója hatalmas bevételre számít, az Operabarátok Körének elnöknője végtelen tiszteletét készül kifejezni a nagy művész előtt. De van, aki egy kis protekcióra vágyik csupán, más pedig reménytelen szerelmével készül a sztárt ostromolni. A tenorista azonban csak a szenzációként meghirdetett előadás napján, az utolsó pillanatban érkezik meg a városka színházába. Az operának lassan el kellene kezdődnie, de Merelli nagyon fáradt. És mivel felesége is épp most hagyta el, túl sok gyógyszert vesz be, így képtelen színpadra lépni. Már majdnem kitör a botrány, amikor az igazgató hirtelen őrült ötlettel áll elő, hogy egyik munkatársa ugorjon be a szerepbe. A titkár feketére maszkírozza magát, közben azonban Merelli is feléled, és megjelenik a színen. Ettől kezdve bohózati szituációk követik egymást, és természetesen happy enddel zárul a történet.

A zenét Brad Carroll, a szöveget Peter Sham írta, akik semmit nem bíznak a véletlenre. A musical első változata 2006-ban készült el, ezen még egy évig dolgoztak a szerzők, 2010 őszén pedig a plymouthi Theatre Royalban futott másfél hónapig az előadás, amelynek rendezője Ian Talbot, koreográfusa Randy Skinner. A Lend Me a Tenor előreláthatólag november közepéig látható Londonban.