Júlia, Rita

Továbbra sincs döntés a Magyar Állami Operaház főigazgatójáról

2011.06.07. 19:58

Programkereső

A Magyar Állami Operaház tevékenységéről szóló tájékoztatást kedden meghallgatta a kormány, személyi kérdésekben nem született döntés - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel.

Az otthonvédelmi akcióterv és a közmunkaprogram témája mellett az Operaház ügye is napirenden volt a kormány mai ülésén. A tanácskozáson értékelték a Magyar Állami Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését. Az intézmény főigazgatói posztjára június 1-jén kinevezett, majd a tisztségről 3-án lemondott Horváth Ádámnak, korábbi miniszteri biztosnak beszámolót kellett készítenie a kormányülés elé.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház

A kormányülés után kiadott NEFMI-közlemény szerint a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma. Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház 2010. szeptember elsejei hatállyal kinevezett miniszteri biztosát, aki indult a főigazgatói posztra kiírt pályázaton, egy hónappal a pályázati kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén nevezte ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter főigazgatóvá. Horváth Ádám aláírta főigazgatói munkaszerződését.

Aznap este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte az MTI-vel, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és a minisztérium vizsgálja a döntéshozatali eljárást. Ez alapján Horváth Ádám miniszteri biztosként vihette volna tovább az intézmény vezetését. Június 3-án Horváth Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat".

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy Réthelyi Miklós múlt pénteken közös megegyezéssel június 3-i hatállyal megszüntette Horváth Ádámnak az Operaház főigazgatói munkakörre szóló munkaviszonyát. Ezzel Horváth Ádám miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt. A főigazgató személyéről szóló végleges döntésig Mozsár István jelenlegi ügyvezető igazgatót bízták meg a dalszínház vezetésével.

A főigazgatói tisztségre lapértesülés szerint öten pályáztak. A kilenctagú szakmai bíráló bizottság Horváth Ádám pályázatát érvényesnek tekintette, és nyolc tagja ajánlotta első helyen a döntéshozó figyelmébe. A keddi kormányülésen értékelték az Operaház helyzetét, személyi kérdésekben nem született döntés, a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma.