Fülöp, Evelin

Lukács Gyöngyi az idei Osváth-díjas

2011.06.13. 11:15

Programkereső

Verdi Macbethjének szombat esti előadása előtt, a Magyar Állami Operaház színpadán, a közönség jelenlétében vehette át a Kossuth-díjas drámai szoprán a dalszínház legendás énekesnőjéről, Osváth Júliáról elnevezett díjat.
Lukács Gyöngyi
Lukács Gyöngyi

A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet a szombaton este Lady Macbethet alakító Lukács Gyöngyi vehette át a Verdi-opera előadása előtt. Az ünnepeltet a produkció rendezője, Szinetár Miklós köszöntötte.

Lukács Gyöngyi 1990-ben a moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán szerzett diplomát. Húszévesen debütált a Magyar Állami Operaházban A trubadúr Leonórájaként. Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként lépett fel; a New York-i Metropolitan színpadán is ebben a szerepben debütált 2002 tavaszán. Fellépett a berlini Deutsche Operben, a bécsi és a hamburgi Staatsoperben, a zürichi Operában, a londoni Covent Gardenben, a San Franciscó-i és a müncheni operában, Antwerpenben és az Edinburgh-i Fesztiválon, a milánói Scalában. 2003-ban érdemes művész címet kapott, 2008-ban Kossuth-díjjal tüntették ki "nagy és népszerű operai főszerepek itthon és határainkon túl egyaránt nagysikerű tolmácsolásáért." A díj átvételekor azt mondta az MTI-nek: "Azt tartom a legfontosabbnak, hogy aktív énekesként kaptam meg a kitüntetések kitüntetését. Tehát még módomban áll bizonyítani, hogy rászolgáltam." Lukács Gyöngyi főbb szerepei: Leonóra (A trubadúr), Violetta (Traviata), Leonóra (A végzet hatalma), Tosca, Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Desdemona (Otello), Erzsébet (Don Carlos), Lady Macbeth (Macbeth), Amelia (Az álarcosbál), Manon Lescaut, Norma, Katyerina (Kisvárosi Lady Macbeth), Abigél (Nabucco), Magdalena de Coigny (André Chénier).

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az Operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt, aki egy 1949-ben adott interjúbanígy fogalmazott: "Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes  
szerepre külön, igazi élete van." Az Osváth Júlia-díj első kitüntetettje Bazsinka Zsuzsanna volt, 2010-ben Popova Aleszja Kossuth-díjas magántáncosnő kapta az elismerést.