Júlia, Rita

Így zajlott negyven év a Metropolitan Operában

2011.06.15. 10:13

Programkereső

Az Ünnepi Könyvhétre a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő kötet Krénusz József visszaemlékezéseire épül. Ismerje meg Ön is a törtneteket!
Negyven év a Metropolitan Operában
Negyven év a Metropolitan Operában

A vi­lág ta­lán leg­is­mer­tebb ope­ra­há­za a New York-i Met­ro­po­li­tan. A híres zenei intézményről az itthoni átlagközönség a háború után keveset tudott A híres New York-i színház fátyolszerű ködbe burkolózott, noha tudtuk róla, hogy a bécsi megpróbáltatások után élete alkonyán befogadta Gustav Mahlert; Toscanini amerikai sikereivel, Székely Mihály és a nagy magyar karmesterek bemutatkozásával is több zenei könyv foglalkozott. A Metről Magyarországon először Carelli Gábor adott átfogó képet: a neves, világlátott énekes nyugdíjas éveiben rendszeresen hazalátogatott, s gyakran közreműködött a rádió és a televízió komolyzenei adásaiban, 1979-ben Utam a Metropolitanbe címmel önéletrajzi írása is megjelent.

A hatvanas évek végén már többet lehetett hallani a Metropolitanről, a vasfüggöny hálójának szakadozásával számos magyar énekes is eljutott a tengeren túlra. Ágay Karolának a Lammermoori Lucia címszerepében elért 1969-es sikeréről sokat beszéltek idehaza. Rudolf Bingnek, az intézmény egykori igazgatójának 5000 este a Metropolitanben című könyve 1982-ben látott napvilágot, és a zenebarátok széles táborának engedett bepillantást az amerikai zenés színház mindennapjaiba.

Mind a régi, mind az új Metropolitant le­gen­dák len­gik kö­rül. Krénusz Józsefnek a Met négy évtizeden keresztül volt otthona. Mindenkit ismert, s magyar emberként különösen figyelemmel kísérte a magyar művészek szereplését. Élete az operában telt el, s páratlan megfigyelőképessége és emlékezőtehetsége révén élő lexikonként véste agyába az intézmény krónikáját. Az Ünnepi Könyvhétre a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő Negyven év a Metropolitan Operában című kötet Krénusz József visszaemlékezéseire épül. Az amerikai operakultúra sztárjainak egy része idehaza teljesen ismeretlen, így a válogatás során,­ terjedelmi korlátok miatt,­­ az Európában is nevet szerzett csillagok és a magyar művészek kapnak a könyvben nagyobb teret. Külön munkát jelentett a fényképek kiválogatása, hiszen a szerkesztők a bőség zavarával küzdöttek, szinte minden sztártól rendelkezésre állt dedikált anyag. Szép számban láthatók a könyvben ritka, eddig nem publikált amatőr felvételek, amelyek minőségét ugyan már kikezdte az idő, értékük azonban egyediségükben rejlik.

Kérdésünk: Mi volt Krénusz József foglalkozása?

A helyesen válaszolók közül hárman lehetnek a kötet tulajdonosai.