Emil, Csanád

Opera a Fiorentináról

2011.06.16. 08:21

Programkereső

Giorgio Battistelli olasz zeneszerző, aki kedvenc labdarúgócsapatának történetét viszi zenés színpadra.

A firenzei csapatot 1926-ban alapították, lilák, violák, liliomok becenévre hallgatnak. Legendás játékosuk volt Roberto Baggio, Luca Toni, Sócrates, Brian Laudrup, Stefan Effenberg és Gabriel Omar Batistuta. 2001-ben komoly gondok jelentkeztek a klub pénzügyeiben. A több más üzletébe belebukó tulajdonost, Vittorio Cecchi-Gorit 2008-ban tartóztatták le: a Fiorentinából vette ki a pénzét, hogy egyéb maffiaadósságait törlessze. Ennek következtében a játékosoknak nem tudtak fizetést adni, és büntetésképp a csapat kiesett a Serie A-ból, valamint felszámolási eljárás indult a klub ellen, amelynek eredményeképp megszűnt a 76 éve fennálló patinás klub. Az utódcsapat a negyedosztályból indulva 2004-ben ismét a Serie A-ban szerepelt.

Fiorentina
Fiorentina

"A Fiorentina dicsőséges története, a legendás gólok és a felejthetetlen vereségek, a nagy foci szépségét viszem színpadra a zene erejével!" - foglalta össze a negyvenöt fős zenekarra írt művét az Orchestra della Toscana zenekar 1996 és 2002 közötti és jelenlegi karmestere a Corriere della Sera napilap kulturális oldalán. Hozzátette, a darab trójai faló lesz, hogy a stadionból az operába csalogassák a szurkolókat.

Az 58 éves olasz zeneszerző, a római Santa Cecilia Zeneakadémia tagja eddig is meglepő zenei ötleteivel hívta fel magára a figyelmet. Legismertebb műve az egész világon bemutatott Experimentum Mundi. Az őszi-téli idényben mutatják be a milánói Scalában az Una scomoda verita (Egy kényelmetlen igazság) című új operáját. A Fiorentináról szóló darab címe még nem ismert, azt viszont tudni, hogy a bemutatását az olasz labdarúgó-bajnokság kezdete utánra tervezik. Október 6. és 8. között rendezik meg Firenzében - szintén Battistelli ötletébôl - a Play It! elnevezésű kortárs zenei fesztivált, melyen naponta nyolc olasz fiatal zeneszerző munkáit mutatják be.