Eszter, Eliza

Rekonstruált Vivaldi-opera ősbemutatója Prágában

2011.06.17. 16:55

Programkereső

Egy elveszett Vivaldi-opera ősbemutatójára kerül sor Prágában a barokk zene idei fesztiválján: a L'Unione della Pace e di Marte című opera először 284 évvel ezelőtt hangzott el, s azóta egyetlen egyszer sem, mert az opera partitúrája eltűnt.
Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi

Most, majd háromszáz év után ismét felhangozhatnak ennek a barokk operának a (vélt) dallamai, mert egy cseh karmesternek, zeneszerzőnek és csellistának, Ondrej Maceknek sikerült rekonstruálni a művet. "A barokk operák egy sajátos zsáneréről, egy rövidebb műről van szó, amelyet kivételes alkalmakra komponáltak annakidején a zeneszerzők, és amelyet nemes egyszerűséggel csak 'la serenata'-nak neveztek" - nyilatkozta a prágai karnagy-zeneszerző.

Vivaldi (1678-1741) szóban forgó alkalmi operáját abból az alkalomból komponálta, hogy XV. Lajos francia királynak ikrei születtek, két kislány. "Az operát a francia király akkori velencei nagykövete rendelte meg, és mindössze egyszer mutatták be, 1727 szeptemberének derekán, a velencei Madonna del'Orto templom kertjében" - villantja fel az opera születésének körülményeit Ondrej Macek. Az olasz mester művének librettóját, rajta az ikrek világra jöttének, 1727 augusztusának dátumával és néhány egyéb, a kor politikai eseményéről szóló feljegyzéssel, a Milánói Nemzeti Könyvtárban őrzik. A partitúra azonban eltűnt.

Ondrej Macek az ismert Vivaldi-operák dallamai alapján rekonstruálta a partitúrát. Nem ez az első ilyen munkája, 2008-ban megtalált és rekonstruált egy másik, ugyancsak elveszett Vivaldi-operát, az Agrippát, amelynek 1730-ban volt az ősbemutatója. Az udvari zene bemutatására alakult nemzetközi zenekar, Ondrej Macek vezényletével, a június 17-én kezdődő és július 4-ig tartó prágai barokk zenei fesztiválon mutatja be a rekonstruált és újra felfedezett Vivaldi-operát.