Emil, Csanád

Szakmai díjakat adtak át az Operaházban

2011.06.18. 10:52

Programkereső

A Komor Vilmos-emlékplakettet Pál Anikó korrepetitor, a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébet, a női jelmezműhely vezetője és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestő kapta. Az év zenekari művésze elismerés Éder Pál koncertmesteré lett.

A Komor Vilmos-emlékplakett idei díjazottját, Pál Anikó korrepetitort Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató köszöntötte. Kiemelte, Pál Anikó a legfelkészültebb korrepetitorok egyike a dalszínházban, aki nemcsak az énekesek iránt figyelmes, de maximálisan figyel a karmesteri utasításokra is. Pál Anikó 1998-ban szerzett zongoratanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Zongoraművészként 2000-ben diplomázott, attól az évtől tagja a dalszínház társulatának, ahol a kortárs művek betanításában kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt évek alatt. A Komor-plakettet első ízben 1978-ban adták át. Az elismerés odaítélését Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész kezdeményezésére indították. Azóta évente adják át az Operaház egy-egy olyan fiatal művészének, korrepetitorának, vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye és a művészi munkához való készsége alapján arra leginkább érdemes.  

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház

Az év zenekari művésze díj átadásának hagyománya csaknem tíz esztendeje szünetel az Operaházban. A zenekar művészeti tanácsának kezdeményezésére élesztették újjá a régi gyakorlatot. A díjat egy adott évadban magas színvonalú művészi teljesítményt nyújtó zenekari művésznek adományozzák. Ebben az évben Éder Pál koncertmester vette át az elismerést. A fő-zeneigazgató hangsúlyozta: még mindig nem övezi megfelelő megbecsülés a zenekari művészeket, holott az előadások sikere nagyrészt rajtuk múlik, a koncertmesteri pozíció pedig kulcsfontosságú poszt az együttesben, ahol Éder Pál kitűnően helytáll. A koncertmester 1978-ban vette át hegedűművészi diplomáját, még abban az esztendőben az Operaház zenekarához szerződött. Éder Pál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

Idén Boschán Daisy rendező adta át a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébetnek, a női jelmezműhely vezetőjének, és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestőnek - mindketten évtizedek óta az Operaház tagjai. A Márk Tivadar-emlékplakettet az Operaház egykori Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapították a művész halála után, 2005-ben, a művész emlékének megőrzése, szellemei hagyatékának ápolása céljából. Az alapí­tvány kuratóriuma minden évben egy alkalommal dí­jat ad át azoknak a tervezőknek vagy kivitelezőknek, akik szí­nházi, illetve operai produkciók létrehozásánál kiemelkedőt alkottak. A dí­jazott pénzjutalmat, valamint emlékplakettet kap, amely Krasznai János volt főügyelő alkotása.