Gábor, Karina, Ders

Kezdődik a nyári operaidény Olaszországban

2011.06.20. 12:48

Programkereső

Veronában az Aréna, Rómában a Caracalla-fürdők látják vendégül a nyári operaszezont. Mindkét helyszínen felcsendül az Aida, és magyar művészek is fellépnek.
05196087-B774-4C57-8149-A02333E3A163

A szabadtéri helyszínek közül a legismertebbnek veronai Aréna számít. A venetói város ókori amfiteátrumában június 17-én, 89. alkalommal kezdődött operaidény Giuseppe Verdi Traviatájával. Az előadások szeptember 3-ig láthatók. Az Olaszország egységének 150. évfordulóját ünneplő programban főleg olasz művek találhatók: Verditől még a Nabucco és az Aida, Giacomo Puccinitől A bohémélet, valamint A sevillai borbély Gioacchino Rossinitől. A hazai műveken túl Charles Gounod Rómeó és Júliája szerepel a programban. Legtöbb alkalommal az Aida lesz látható - nem véletlenül. Az 1923 óta tartó veronai operaszezonban az Aida volt a legelső és a legtöbbször műsorra tűzött opera. Eddig összesen 51 idényben 516-szor mutatták be.  Ennek tiszteletére most az 1923-as változat kel életre az Arénában. A karmester Daniel Barenboim lesz, a koreográfus pedig Egri Zsuzsanna.

Magyar művész lép fel a római operaház nyári idényén is a Caracalla-fürdők impozáns romjai között. Giacomo Puccini Toscájában a címszerepet Boross Csilla énekli, aki márciusban a Nabuccóban szerepelt a római operaházban. Az ókori díszletű Estate Romana (Római nyár) július elsejétől augusztus kilencedikéig tart. Ennek keretében az első előadás a Római trilógia lesz Ottorino Respighi zenéje alapján, de multimédiás változatban, és a programban szerepel az Aida is. Az operák mellett balett is szerepel a műsorban: Csajkovszkij klasszikusa, A hattyúk tava, illetve Roberto Bolle olasz balettművész egyéni estje.