Konstantin

Virtuális valóság az operaszínpadon

2011.06.21. 15:14

Programkereső

A Magyar Állami Operaház őszi premierje a Bolero/A kékszakállú herceg vára. A 3D technikát egyedülálló módon alkalmazó produkció operapróbáiba VIDEOKAMERÁNKKAL tekintettünk bele.

A különleges együttműködés ötlete 2009-re datálódik: akkor énekelte Komlósi Ildikó a Carmen címszerepét Veronában, és akkor beszélgetett Pier Paolo Maggiora olasz építésszel az operajátszás jövőjéről, új útjairól. Az énekesnő azon a véleményen volt, hogy a virtuális valóság és az élő előadás határainak "elmosása" igazi különlegességet jelentene. A nemzetközi, grafikusokból, 3D-szakértőkből, jelmez- és díszlettervezőkből, rendezőkből, koreográfusokból, fénytervezőkből álló, olasz központú csapat 2010-ben kezdett dolgozni a projkten, 2011-ben pedig elindult a tesztelés folyamata.

3D bemutató az Erkelben
3D bemutató az Erkelben

Maggiora, a 2006-os torinói olimpiai falu egyik tervezője és munkatársa, Andrew Quinn számítógépes szakember, aki a 3D-s technikákra specializálódott, korábban dolgozott a Matrix, a Dark City, a Tomb Raider című filmekben is, új megoldást találtak a real time 3D sztereoeffektusok létrehozására: a "3D live live" szabadalma által - melyet a világon először a Magyar Állami Operaházban használnak - létrejöhet egy olyan előadás, amelyben a 3D animáció és az élő operajátszás egyenrangú partnerként kap szerepet.

A producer, Francesco Stochino Weiss - civilben Komlósi Ildikó férje - számos innovatív klasszikus zenei projektben vett részt, a műfajt jól ismeri, számos élő műholdas közvetítést vezényelt már le több egymástól távoli helyszínről. A színpadképeket, amelyek a látható részek alapján a néző fantáziájára támaszkodó szimbolikus látvánnyal szolgálnak.

A 2011. június 20-i próbán Komlósi Ildikó énekelte Judit szerepét, Kovács István pedig Kékszakállúként lépett az Erkel Színház színpadára, hogy ízelítőt adjanak abból, mire számíthatnak a nézők.

A Magyar Állami Operaház 2011/2012-es évadának első premierjeit szeptember 9-én és 10-én tartják. A Bolero - melynek koreográfiáját Eldar Aliev készíti, a főszereplők között van Popova Aleszja és Bajári Levente - és A kékszakállú herceg vára rendhagyó párosítása furcsának tűnhet, a két mű érzelmi ívei azonban összekapcsolódnak, hiszen az est első részében megmutatott szenvedély világát elhagyva lép be Judit a herceg várába. Az opera rendezője egy filmes szakember, Renzo Cerbo lesz. A torinói születésű művész pályafutásának húsz esztendeje alatt megismerte a szakmát a kamera mindkét oldaláról, de forgatókönyvíróként, és a legnagyobb világmárkák által alkalmazott reklámszakemberként is hírnevet szerzett. 2010-ben a velencei La Fenice egy Don Giovanni-operafilm elkészítésével bízta meg, majd Donizetti Szerelmi bájital című operáját vitte filmre. A produkció a velencei operaházzal együttműködésben készül.