Eszter, Eliza

Valentina Naforniţă győzött a BBC Cardiff Singer of the World idei versenyén

2011.06.22. 12:34

Programkereső

A moldovai szoprán a győztesnek járó 15 ezer font (4,6 millió forint) összegű fődíj mellett a műsor rádiós és televíziós közönségének szavazatai alapján odaítélt kétezer fontos különdíjat is megnyerte a cardiffi St David's Hallban tartott vasárnapi döntőben.
Valentina Naforniţă
Valentina Naforniţă

"Nagyon boldog vagyok, a mennyekben érzem magam. Számomra ez jelent mindent" - mondta Naforniţă, aki a brit Meeta Ravalt, az orosz Oliszia Petrovát, a dél-koreai Hje Dzsung Lit és az ukrán Andrej Bondarenkót utasította maga mögé a döntőben. A végső összecsapás előtt a bariton Bondarenko pénteken megnyerte a verseny dal kategóriájának díját. Az 1987-es születésű, Kisinyovban és Bukarestben tanult győztes tanárai Maria Slatinaru-Nistor, Eleonora Enăchescu, Mariana Nicolesco és a karmester Christian Badea voltak. 2009-ben elnyerte Romániában elnyerte a fiatal zenészek számára kiírt Orange-díjat, 2009-ben pedig a Hariclea Darclée Énekversenyen lett második. A bukaresti zeneművészeti egyetem operastúdiójában több szerepben  - Norina, Adina, Mimi, Lauretta - fellépett, rendszeresen koncertezik, és a bukaresti operaházban 2011-ben a Don Pasquale Norinájaként láthatja a közönség.

Az énekesnő Donizetti, Dvorak és Gounod műveiből álló előadásával nyűgözte le a verseny új védnöke, Kiri Te Kanawa egykori operaénekes, az orosz származású karmester Alexander Poljanicsko, a palermói operaház művészeti igazgatója, Lorenzo Mariani, a mezzoszoprán Marily Horne, a tenor Dennis O'Neill és a bariton Hakan Hagegard által alkotott zsűrit. 

A közönségdíj az idei évtől Joan Sutherland ausztrál szoprán operaénekes nevét viseli, aki tavalyi haláláig a verseny védnöke volt. A kétévente megrendezett versenyre idén összesen hatszáz opera- és koncerténekes jelentkezett a világ minden részéből, közülük húszan vettek részt a múlt héten lezajlott egyhetes döntőben. Az énekversenyt 1983-ban alapította a BBC walesi részlege. A korábbi győztesek között van a finn származású Karita Mattila, az orosz Dmitrij Hvorosztovszkij és honfitársa, Jekatyerina Scserbacsenko.