Orbán

Bayreuth: Tannhäuser-próbák és kormánykritikák

2011.06.23. 10:46

Programkereső

A fesztivál programjának középpontjában 2011-ben a Tannhäuser áll. Az operát Sebastian Baumgarten, Ruth Berghaus és Robert Wilson volt asszisztense viszi színre Bayreuthban.

Baumgartenhez hasonlóan debütáns a produkció karmestere, Thomas Hengelbrock is, aki korábban a Bécsi Volksoper zeneigazgatója volt. Wolfram von Eschenbachot Michael Nagy alakítja, akit a Budapesti Wagner-napok Lohengrinjében a király hirdetőjeként ismerhetett meg a közönség, Erzsébet Camilla Nylund, a budapesti produkció Elzája lesz, Walther von der Vogelweideként Lothar Odinius mutatkozik be.

Bayreuth, Festspielhaus
Bayreuth, Festspielhaus

Felújítják a Hans Neuenfels által színre állított tavalyi Lohengrint is. Elsát ismét Annette Dasch személyesíti meg, a címszerepben Klaus Florian Vogt hallható, Ortrudként pedig Petra Lang lép színre, aki a szerepet néhány napja a Művészetek Palotájában játszotta. A Trisztán és Izolda a 2005-ös premier óta ötödször kerül színre Christoph Marthaler rendezésében. Trisztánt Robert Dean Smith énekli, őt a 2012-es Budapesti Wagner-napokra Walther von der Vogelweide szerepére kérték föl, most Izoldaként Iréne Theorin lesz a partnere. Felújítják Stefan Herheim 2008-as Parsifal-rendezését is, a címszerepben Simon O'Neill-lel. Szintén repríz a 2007-ben bemutatott A nürnbergi mesterdalnokok, az előadás, amellyel Katharina Wagner rendezőként debütált Bayreuthban.

Az idei képet árnyalja a Német Állami Számvevőszék a Bundestag pénzügyi bizottságának tett jelentése, amelyben elmarasztalja a bayreuthi szervezőket, akik túl nagy számban osztogatnak ingyenjegyeket politikusoknak és egyéb prominens személyiségeknek. A javaslat szerint felül kell vizsgálni az ingyenjegyek mennyiségét - 2010-ben az 57.000 jegyből 2500-at osztottak szét ily módon -, különösen azért, mert a jegyeknek mindössze negyven százalékát értékesítik nyilvánosan, a premierek esetében pedig csupán tizenhat százalékát; és a jegykiadást írásos módon kell szabályozni. Javasolják továbbá a jegyárak csökkentését, hogy szélesebb közönségréteget érjen el a fesztivál, amelyet 1953 óta a német állam és a Bajor Szabadállam is szubvencionál. A Bayreuthi Ünnepi Játékok szervezői 2010-ben a bajor hatóságoktól is kritikát kaptak, akkor a baráti kör számára fenntartott túl sok jegyet kifogásolták.