Dezső

Wagner új szentélye a Dunán, nem a Rajnán áll

2011.06.23. 21:27

Programkereső

Így jellemezte a Budapesti Wagner-napokat a Reuters brit hírügynökség.

Wagner operáit rendszerint a Rajnához kötik, de mostanra a Duna mentén egy modern koncerthelyszín vált a XIX. századi német romantika képviselőjének új szentélyévé - írta a tekintélyes hírügynökség. Idén a lenyűgöző akusztikájú Művészetek Palotája Wagner Lohengrinjének új produkciójával került közelebb ahhoz, hogy Fischer Ádám karnagy teljesítse célját a zeneszerző összes jelentős művének a Wagner-napokon való bemutatásáról, a Ringtől a Parsifalig - fogalmazott a Reuters szerzője. 

Fischer Ádám
Fischer Ádám

"Mind a tíz operát tervbe vettük, 2013-ra fejeztük volna be" - mondta Fischer Ádám a Parsifal című opera egyik szünetében. "Sajnos A bolygó hollandit nem tudjuk megcsinálni az operaházi gondok miatt" - utalt a Reuters szerint a fesztivál és a Magyar Állami Operaház közötti szembenállásra. "Így hát A bolygó hollandi hiányozni fog, de kilenc opera meglesz 2013-ra" - hangoztatta Fischer Ádám, aki jövőre a Tannhäuser, két év múlva pedig A nürnbergi mesterdalnokok című darabbal akarja bővíteni a sort.

A cikk írója emlékeztetett arra, hogy a budapesti közönség olyan "veterán" Wagner-énekesekkel találkozhat, mint Petra Lang, aki idén a Lohengrinben lép fel.  A Wagner-napokat megkülönbözteti a többi fesztiváltól, hogy az előadásokban sokkal több a spontaneitás. "Sokkal több a kapcsolat közöttünk, a zenészek hallják a színpadot, egymást, sokkal spontánabban vagyunk. Nincs szükség annyi próbára, mint Bayreuthban, mert ott is spontánnak kell lenni, de nagyon-nagyon nehéz, mert ott nem hallani a másikat" - utalt Fischer Ádám a Művészetek Palotája tiszta akusztikájára.

A Reuters dicsérte a Magyar Honvéd Férfikart és a közreműködő kórusokat, amelyek "teljes hangerőt" adnak Wagner rajongóinak. A száz fő feletti kar "mamuthangzást" ad, teljesítve Fischer célját a kórus erősebb bevonásáról. "Idén az aktív kórus volt az új feladat" - idézte a karmestert a hírügynökség. "Idén vágtunk bele, de a legnagyobb kihívást a Mesterdalnokok jelenti majd két év múlva" - mondta.