Bernát, Felícia

A víg özvegy a Dóm téren

2011.06.24. 14:42

Programkereső

Az évad második Dóm téri bemutatója Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb műve, A víg özvegy lesz. A produkció július 15-én, 16-án, 22-én és 23-án látható. Legyen a Fidelio vendége az előadáson!

A produkció rendezője, Kozma Péter pályáját ugyan Magyarországon kezdte, hiszen többek között a Magyar Állami Operaházban is dolgozott, diplomáját viszont az Amerikai Egyesült Államokban szerezte, és azóta is ott dolgozik jelentős társulatoknál operarendezőként.  Parádés szereposztásra számíthatnak A víg özvegy nézői: olyan népszerű színészeket sikerült megnyerni a produkcióba, mint Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit, Földes Tamás és Szacsvay László. Az operaénekesek közül Herczenik Anna, Keszei Bori, Boncsér Gergely, Gárdai Gábor és Kálmán Péter kápráztatja el a nézőket.

Kozma Péter
Kozma Péter

Bár Kozma Péter rendezőt a színészek a próbaidőszak kezdete előtt nem ismerték, mindegyikük úgy nyilatkozott: várják a közös munkát. Bajor Imre és Hernádi Judit, akik az interneten azért utánanéztek Kozma Péter munkásságának, úgy nyilatkoztak, mindig örülnek, ha új rendezővel lehet dolgozni, hiszen az motivációként hat egy színészre. Míg Bajor először lép a Dóm tér színpadára, addig Hernádi már nem újonc a csillagtetős színházban, és szívesen emlékszik vissza a hajnalig tartó beszélgetésekre, az izgalomra a különös, szabadtéri premier körül. 

Csákányi Eszter is most szerepel először a Szabadtérin, bár már sok jó előadást látott itt. Véleménye szerint A víg özvegy sem marad le majd ezek mögött, hiszen egy minőségi operettről, gyönyörű zenéről, erős műről van szó. Zeke Edit díszlete az akusztikus élmény mellett a látványt is különlegessé teszi, hiszen díszletként egy monumentális, eldöntött Eiffel-tornyot álmodott meg, mögötte pedig vetítéssel jelzik a várost.

A nemrégiben a Nemzet Színészének választott Molnár Piroska számára külön öröm, hogy együtt játszhat Hernádival és Csákányival, hiszen barátnőinek tekinti őket. "Ennek az operettnek gyönyörű a zenéje és a librettója. A kellemes nyárestéken arra van szüksége az embernek, hogy elandalodjon. A víg özvegy erre tökéletesen alkalmas" - foglalta össze Molnár Piroska azt, miért lesz érdemes a közönségnek júliusban Szegedet választani.

A víg özvegy Victor Léon és Leo Stein librettójára, Meilhac A követségi attasé című vígjátékának alapján készült. Az ősbemutatót 1905. december 28-án tartották a bécsi Theater an der Wienben.

Kérdésünk: Mikor és hol volt A víg özvegy magyarországi premierje?

Egy helyesen választ adó olvasónk partnerével együtt tekintheti meg a júlus 23-i előadást.