Irén, Írisz

Káel Csaba Budapesten és Los Angelesben is Bánk bánt rendez

2011.06.27. 16:56

Programkereső

Keddtől a próbateremként működő Erkel Színházban készíti elő a szeptemberi 4-i évadnyitó Bánk bán előadását Káel Csaba. Őt szemelték ki a Los Angeles-i novemberi Bánk bán rendezőjének is.
Káel Csaba
Káel Csaba

A budapesti előadásról Káel Csaba elmondta az MTI-nek, hogy rendkívül érdekes új verzió lesz, premier és egyben felújítás is, hiszen korábbi, 2002-es rendezésének terében és jelmezeiben kerül színre az opera. De - mint részletezte, nem lesz teljesen azonos az ős-Bánkként ismert változattal, mert a dramaturgiai sántításokat kiküszöbölte, de különbözik a Rékai Nándor és Nádasdy Kálmán által jegyzett verziótól is: "Tisztán csak Erkel-zene hangzik el az előadásban, de meggyőződésem szerint a Hazám, hazám kezdetű ária, mely emblematikus darabja a legendás tenor, Simándy József életművének, nem hangozhat el más szöveggel, csak úgy, ahogyan ő énekelte" - részletezte. 

Plácido Domingo vezényletével, a magyar kulturális kormányzat anyagi támogatásával mutatják be az Erkel-művet a Los Angeles-i Opera következő évadában. Ezt Szőcs Géza kulturális államtitkár és Plácido Domingo jelentette be 2010. december 19-én Budapesten. Los Angelesben a klasszikus, Rékai-Nádasdy-átdolgozás kerül színre, amelynek részleteiről - hangsúlyozta Káel - keveset tud, hiszen ebben a vállalkozásban ő "csak" rendező. Ám az ügy érdekében valószínűleg a héten találkozik az amerikai színház egyik vezetőjével. A négy amerikai előadásra november 16-án, 19-én, 22-én és 27-én kerül sor. Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért, pozsonyi Klein Ottokár énekli. Melinda Rost Andrea és Boross Csilla lesz, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lesz Ottó, Szemerédy Károly pedig Petur bán. Tiborcot ketten is életre kelthetik: Kálmándi Mihály és Perencz Béla, az utóbbi II. Endre királyt is alakítja majd. A díszletet Csík György, a jelmezt Tordai Hajnal tervezi, a koreográfus Solymosi Tamás lesz. Az előadást Plácido Domingo vezényli, de a zenekarnak Erkel Ferenc muzsikáját Vajda Gergely karmester-zeneszerző tanítja be.