Júlia, Rita

Mary Poppinst keresik a Madách Színházban

2011.06.27. 08:20

Programkereső

A Mary Poppins című musical próbáit 2012 februárjában kezdik, a bemutatót május végén tartják, a meghallgatások viszomt ma indulnak.
Szirtes Tamás
Szirtes Tamás

Szirtes Tamás, a színház igazgatója, a darab rendezője elmondta, Mary Poppins az évad nagy musical-bemutatója lesz, amelyet a Madách Színház hagyományaihoz híven non-replica változatban, vagyis önálló művészi alkotásként tűznek műsorra, a díszletet Rózsa István, a jelmezeket Rományi Nóra tervezi. A hat főszerep játszóit a meghallgatásokon választják ki. A meghívásos meghallgatáson több mint  százötvenen vesznek részt, a magyar zenés színházi szakmából csaknem minden színész. Szólt arról, hogy elsősorban azokat a művészeket hívták meg, akik az elmúlt években már dolgoztak a Madách Színházban, de fenntartják annak a lehetőségét is, hogy új jelölteket ismerjenek meg, akik Mary Poppins, Bert, Mr. és Mrs. Banks, egy nevelőnő és a titokzatos koldusasszony szerepét eljátszhatják. Minden jelentkezőhöz eljuttattak egy olyan összeállítást a dalokból, amely a szerepek nehéz pontjait érinti, és amelyre kíváncsiak a válogatók, a rendező mellett Kocsák Tibor zenei vezető és Tihanyi Ákos koreográfus. A következő két-három hétben, a felvételek értékelése után döntenek a főszereplőkről.

A címszerepre 20-as évei végén, 30-as évei elején járó, varázslatos, elbájoló személyiséget keresnek. Mary Poppins szerepére pályázik Polyák Lilla, Oroszlán Szonja, Gallusz Nikolett és Ladinek Judit is - árulta el Szirtes Tamás, hozzátéve, hogy a meghallgatást ősszel folytatják, akkor a főszereplő testvérpár, Jane és Michael figurájára válogatják ki a gyerekszereplőket. A rendező hangsúlyozta: meghallgatást tartani a zenés műfaj nélkülözhetetlen szabálya, de "áldása" is egyben. "Mert hiába volt valaki már jó egyfajta szerepben, ezek a szerepek, bár látszólag hasonlóak, jelentősen különböznek egymástól: zenei igényességben, stílusban, hangfekvésben" - fogalmazott, megjegyezve: a cél az, hogy a néző a legjobbat kapja, és ezt így lehet elérni. 

A 2011/2012-es Madách színházi évadról szólva Szirtes Tamás elmondta: az első bemutató a nagyszínpadon Gálvölgyi János és Szervét Tibor főszereplésével a Furcsa pár lesz Márton András rendezésében. A második premiert a stúdiószínpadon tartják novemberben: a Madách Színház musicalpályázatának egyik darabja, Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston József Attiláról szóló zenés játéka érdekes művészi kísérlet lesz. A költő verseire írt, életének bizonyos szakaszát feldolgozó darabot Szente Vajkkal közösen rendezik - jelezte Szirtes Tamás. Február végén tűzik műsorra László Miklós Illatszertár című darabját Puskás Tamás rendezésében a nagyszínpadon, ezután következik a Mary Poppins május végén.