Konstantin

Második etap az első Lévay Énekversenyen

2011.06.30. 08:05

Programkereső

Szabadkán elkezdődött az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny második felvonása: a középdöntők szerdán és csütörtökön zajlanak.

Az elődöntőkre Budapesten, Prágában, Érsekújváron, Londonban, Bukarestben, Marosvásárhelyen, Szabadkán, Grazban, Münchenben és Szöulban került sor. Mintegy háromszázan jelentkeztek, közülük közel több mint negyven fiatal énekes jutott tovább - és a hangsúly a mondatban essék a „fiatal" szóra: a szervezőknek nem titkolt szándéka, hogy új tehetségeket fedezzenek fel a műfaj számára. Emellett a verseny névadója, a szabadkai születésű Lévay Szilveszter azt is hangsúlyozza, hogy szeretné, ha a musical műfaja mélyebb gyökeret eresztene a szerb színházkultúrában.

A zsűriben avatott musical- és Lévay-szakértők ülnek: Maya Hakvoort holland színésznő, aki Bécsben és Japánban több mint ezer alkalommal öltötte magára Elisabeth jelmezét, a magyar színpadok Elisabethje, Janza Kata, a Budapesti Operettszínház tagja, Wolfgang Jansen német színháztörténész és kulturális menedzser, a zenés színházi művészek és színházak szervezetének (Musical-Kongress) és a Német Varietészínházak  Szövetségének (VDVT) alapítója, valamint Lőrinczy György, a Pentaton Koncertügynökség vezetője, aki több Lévay-musical magyarországi premierjét segítette. A névadó, Lévay Szilveszter, valamint a verseny ötletgazdája, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója bár nem ülnek az ítészek között, természetesen figyelik a versenyzőket. A zeneszerző "csak" figyel, hiszen a döntőn különdíjat ad át, a magyar direktor pedig bőszen jegyzetel egy-egy produkció alatt, ugyanis a szakmai különdíjak között fellépési lehetőség is található. Ami azonban ennél rövid távon fontosabb: a döntőn duettet is kell énekelni, és a potenciális párosokat már ebben a szakaszban el kell kezdeni összerakni.

A középdöntő követelménye egy Lévay- és egy szabadon választott musical dalának előadása. Az első nap magyar, szlovák, osztrák, szerb, román és moldáv versenyzőinek körében a Rebecca, a Mozart! és az Elisabeth volt a legnépszerűbb, Max,Mrs Danvers, Mrs Van Hopper, Mozart, Constanze, Lucheni, Elisabeth, a Halál dalaival álltak a zsűri elé. A második napon bővül a Japánnal és Németországgal bővül térkép, a Marie Antoinette-tel a darab-, Margriddal és Jack Fawell-lel a szereprepertoár. Az énekes-színészek azonban nem szerepekben, hanem szerepkörökben mérettetnek meg: férfi és női szóló, illetve karakterénekes kategóriában versenyeznek. A július 1-ji palicsi döntőn kiderül a legjobbak névsora, akiket július 4-én a Budapesti Operettszínházban rendezendő gálán láthat a magyar közönség.