Gertrúd, Patrik

Baranyai Annamária, Kerényi Miklós Máté és Zádori Szilárd a Lévay Énekverseny győztesei közt

2011.07.02. 04:03

Programkereső

A palicsi szabadtéri színpadon rendezett döntővel ért véget az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny.

Mintegy háromszázan jelentkeztek, közülük közel több mint negyven fiatal énekes jutott tovább a Budapesten, Prágában, Érsekújváron, Londonban, Bukarestben, Marosvásárhelyen, Szabadkán, Grazban, Münchenben és Szöulban megrendezett elődöntőkre. Június 29. és július 1. között Szabadkán zajlott az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny középdöntője és döntője. A középdöntő követelménye egy Lévay- és egy szabadon választott musical dalának előadása volt, míg a döntőben a szólóprodukciók mellett duetteket, közösen előadott dalokat, valamint sztárvendégek, köztük Janza Kata, Maya Hakvoort és Szabó P. Szilveszter előadását hallhatta a közönség.

Mind Saša Vučinić, Szabadka polgármestere, a verseny egyik védnöke, mind Milorad Đurić, tartományi művelődési titkár fontosnak tartotta a verseny megrendezését, hiszen "Lévay Szilvesztertől generációk tanultak meg zenélni", és az sem kérdés, hogy "egy sikeres embert támogatni kell". Lévay Szilveszter a szabadkai etap kezdetén úgy fogalmazott: a dalokat a komponisták a közönségnek írják, nekik éneklik az előadók, és ha ezáltal néhány órára meggazdagíthatják az emberek életét, ők már elérték a célt. A döntőt nyitó szavaiban ezt a gondolatsort fűzte tovább, és kiemelte, szükség van olyan versenyekre, ahol a zenés színházat ünnepelhetjük. Kerényi Miklós Gábor rendező, a Budapesti Operettszínház ingazgatója, a verseny ötletgazdája, a jövőbe tekintett, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a következő, három és hat év múlva rendezendő Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyek alkalmával már "az egész világon arról beszélnek majd, mi történt Szabadkán".

A zsűriben ezúttal is avatott musical- és Lévay-szakértők ültek: Maya Hakvoort holland színésznő, aki Bécsben és Japánban több mint ezer alkalommal öltötte magára Elisabeth jelmezét, a magyar színpadok Elisabethje, Janza Kata, a Budapesti Operettszínház tagja, Wolfgang Jansen német színháztörténész és kulturális menedzser, a zenés színházi művészek és színházak szervezetének (Musical-Kongress) és a Német Varietészínházak  Szövetségének (VDVT) alapítója, Lőrinczy György, a Pentaton Koncertügynökség vezetője, aki a Lévay-darabok magyaroroszági jogtulajdonosa, és több Lévay-musical magyarországi premierjét segítette, valamint Kornelije Kovač zeneszerző, Lévay Szilveszter kor- és pályatársa, számos színházi és filmzen, illetve popdal alkotója. Az ő döntésük alapján alakult ki a díjazottak sorrendje.

A külföldi többségű zsűri három magyar fiatalt díjazott. A karakterénekes kategóriában Kerényi Miklós Máté bizonyult a legjobbnak, a női szóló kategóriát Baranyai Annamária nyerte meg, a férfi szóló kategóriában Zádori Szilárdot tartotta a legjobbnak a zsűri. Ők a dicsőség mellett két-kétezer euróval gazdagodtak. A fődíjat egy japán énekesnő, Azusa Hirata kapta, aki a jutalom mellett ötezer euró pénzjutalmat is hazavihet. Lévay Szilveszter ötszáz-ötszáz eurós különdíját Milena Moravčević belgrádi színésznő, valamint Ryunosuke Onoda japán versenyző vehette át. A zeneszerző ezereurós különdíjával a román Florin Budnarut jutalmazta.

A Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt nagyszabású sztárgála zárja, amelyre július 4-én kerül sor. A Budapesti Operettszínházban díjazottak mellet fellép Janza Kata, Szinetár Dóra, Bereczki Zoltán, Dolhai Attila és Szabó P. Szilveszter is.