Gertrúd, Patrik

Daniel Barenboim marad a berlini Állami Operaház zenei vezetője

2011.07.02. 10:00

Programkereső

Daniel Barenboim meghosszabbította zenei vezetői szerződését a berlini Staatsopernél - jelentették be csütörtökön a német fővárosban. A Staatsoper Unter den Linden, amelynek társulata felújítás miatt a Schiller Theaterben játszik, a három jelentős berlini operaház egyike a Deutsche Oper és a Komische Oper mellett.
Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

Az új szerződés ünnepélyes aláírására a sajtót is meghívták a berlini városházára. Az izraeli-argentin származású zongoraművész jelenlegi szerződése július végén jár le. Arról azonban nem adtak tájékoztatást és a színház honlapja sem közli, hogy a hosszabítás milyen időtartarolmra szól. 

Barenboim 1992-ben töltötte be először a zeneigazgatói posztot, 2000-ben örökös tiszteletbeli igazgatónak választotta a Staatskapelle zenekar. A most 68 éves karmester mögött hosszú zongoraművészi pályafutás áll, vezényelni csak később kezdett. Edward Said palesztin értelmiségivel 1999-ben megalapította fiatal izraeli és palesztin muzsikusokból a West-Eastern Divan Orchestrát, a zenekar 2005-ben Rámalláhban adott koncertet, amelyről film is készült. Idén augusztusban - szöuli turnéjuk után -, 18-án és 19-én a Salzburgi Ünnepi Játékokon lépnek föl, a Grosse Festspielhausban Mahler X. és Beethoven III. szimfóniáját adják elő. Az új operaházi évadban Rossini A sevillai borbély című operáját Barenboim október 4-én vezényli a Schiller Theaterben. Az előadásban Fiorillót a magyar Orendt Gyula énekli.