Etelka, Aletta

Carmen visszatér Szegedre

2011.07.08. 09:46

Programkereső

A tavalyi Szabadtéri-évad szakmai berkekben és a közönség körében is leginkább dicsért produkciója a Kerényi Miklós Gábor rendezte Carmen volt. Idén frissített szereposztásban ismét színre kerül az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja. Legyen a Fidelio vendége az előadáson!

A kritikák kiemelték Kesselyák Gergely energikus karmesteri irányítását, a zenekar és a kórus megbízható helytállását, a szólisták több mint meggyőző teljesítményét, Kero® rendezését pedig a "kifogástalan profizmus" jelzővel írják le. Kritikusunk sem fukarkodott a dicsérettel: "Kero rendezésének az az igazi érdeme, hogy a zenedráma viszonyait, fordulatait dolgozza ki."

A szereposztást némileg frissítve kerül színre az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja. A címszerepet idén is Mester Viktória alakítja, Carmen gyilkos szerelmeként újra színpadra lép Arnold Rutkowski, a kiváló lengyel tenor, aki a 2009-es, Domingo által alapított Operalia énekverseny különdíjasa és a maestro lengyelországi koncertjének meghívott vendége volt. Rutkowski korábban úgy nyilatkozott: pályája során már hatszor énekelte a szerepet, de ez az első alkalom, hogy igazán érdekesnek tartja Don José alakját. Micaelaként Frankó Tündét láthatják a nézők. A csábító torreádor, Escamillo szerepében idén új művész mutatkozik be: a kétszeres Grammy-díjas operista, Nmon Ford. 

A buja cigánylány szerelmének történetét egy pusztító földrengés következtében romos, katonáktól hemzsegő, dél-amerikai nagyváros díszleteibe képzelték az alkotók, ahol a falakat mindenhol Carmen-lemezborítókat idéző graffitik színezik. A koncepció szerint a hadsereg tartja fönn a rendet, az egyik beomlott metróalagútban egy bárt alakítottak ki. A díszlet központi eleme egy gigantikus lemezjátszókar, melyen a történet sarkalatos eseményei játszódnak.

Bizet varázslatos, érzéki zenéje felpezsdíti vágyainkat. A rendezőt a hallatlanul népszerű zene mellett az a furcsa drámai vonal és a füstös erotika érinti meg, amely tele van misztikával és tragikummal. Carmen története minden egyes nézőt elcsábít.

Kérdésünk: Kinek a novellája alapján készült a darab szövegkönyve?

A helyesen válaszolók közül egy olvasónk a Fidelio vendégeként megtekintheti a július 30-i előadást.