Zelma, Rajmund

A bárányok musicalben sem hallgatnak

2011.07.14. 12:34

Programkereső

Silence! címmel készült el A bárányok hallgatnak című thriller paródiájának zenés színpadi változata

Ami a filmeknél bevett szokás - ha nem elég a klasszikussá vált Csupasz pisztolyt vagy a Haláli fegyvert említeni, álljon itt stílszerűen A báránysültek hallgatnak című opusz is -, tehát a "komoly" mozi paródiájának elkészítése, ezúttal csavart kapott: az új musical az eredeti film paródiája. Dr Hannibal Lecter és Clarice Starling ezúttal tehát énekelni fognak.

A bárányok hallgatnak - Anthony Hopkins
A bárányok hallgatnak - Anthony Hopkins

A produkció az off-Broadway-n nyit, de néhány dala már közel egy évtizede kész és ismert - 2002-ben vírusként terjedtek az interneten -, 2005-ben a New York-i Fringe-en már láthatták a darab egy verzióját, 2010-ben pedig Londonban játszották a Silence! The Musicalt. A szerzők Al és Jon Kaplan, a librettista Hunter Bell. A történet nagyjából követi a regény és a film cselekményét, a pszichopata sorozatgyilkos és az FBI-ügynök itt is egy bizonyos Buffalo Billt keresnek.

A testvérpártól nem idegen sem a zenés műfaj, sem a paródia, eddig a Conan, a barbár, a Predator, valamint a Schindler listája készült el ilyen formában. A Kaplan fivérek bíznak abban, hogy South Park szerzői által írt, szakmai és közönségdíjakat besöprő The Book of Mormon sikerén felbuzdulva az ő csillaguk is felfelé ível.