Lázár, Olimpia

Hosszú úton Szőcs Arturral

2011.07.15. 07:56

Programkereső

Amikor éppen nem rendez, színészként lép színpadra. Otthonosan mozog a zenés darabok világában, és bizonyított már embert próbáló drámákban is. Szőcs Artur a nyár legmelegebb napján, Siklósról és a rendezői székből egyenesen a Dóm térre, a Valahol Európában első olvasópróbájára utazott. A fiatal színész-rendezőt, akit telefonon értünk el, a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztusi nagyprodukciójában Hosszú szerepében láthatja közönség.

Szőcs Artur
Szőcs Artur

- Valószínűleg jól sikerült a Rakott szesz siklósi bemutatója, ugyanis mosolygós a hangod!

- Nagyon szépen lement az előadás ahhoz képest, hogy eredetileg az Ódry Színpadra készült. Nem volt könnyű áttenni ezt a darabot egy szabadtéri színpadra, ami ráadásul egy várudvar, ahol az akusztika is teljesen más, mint egy kőszínházban. A közönség azonban Siklóson is szerette ezt a komédiát, úgyhogy valóban a felszabadult örömöt hallod a hangomban, igen.

- Alighogy véget ért a rendezői feladat, máris jön a következő, a színészi munka Szegeden. Hogyan zajlik le benned a gyors átállás az egyik szerepből a másikba, vagy ezt nem kell túlmisztifikálni, mivel ez a két elfoglaltság teljesen külön életet él?

- Igen, igen, jól feltételezed. Ez valóban két különböző, önálló szerep. Miután úgy érzem, hogy a rendezés bonyolultabb munka, ezért mostanában már csak úgy vállalok el egy színészi feladatot, hogyha olyan kollégával dolgozhatok, akinek előre kidolgozott koncepciója van a darabról. A csapatmunkában abszolút benne vagyok, félreértés ne essék, csakhogy olyan rendezővel szeretek együtt gondolkodni, aki pontosan tudja, mit akar.

- A Valahol Európában rendezője garantáltan nem fog csalódást okozni, hiszen Béres Attila már sok-sok hónappal ezelőtt kitalálta, mit és hogyan szeretne láttatni a Dóm téren, és nem mellékesen ti már dolgoztatok is együtt.

- Ez így van. Béres Attilával Pécsről ismerjük egymást. Tavaly felkért a Gettó főszerepére, ami szintén egy zenés darab. A közös munka mindkettőnk számára olyan élmény volt, hogy Attila már októberben jelezte, nyáron számít rám Szegeden. Talán azért is vállaltam el Hosszú szerepét a Valahol Európában musicalben, mert az éneklés olyan kapukat tud kinyitni bennem, ami a többi munkámban is nagy-nagy segítség. Az éneklés felszabadító élményét Bagó Gizellának köszönhetem, akihez tíz éve járok, és elmondhatom, ő az egyik legnagyszerűbb mesterem.  Amikor tehát jön egy ilyen ajánlat, hogy énekelhetek is, az számomra kihagyhatatlan. S mivel mostanában ez nagyon hiányzott, így könnyen lehet, hogy ezen a nyáron éppen ebben fogok nagyot csobbanni...(Nagyot nevet.)

- A nagynevű kollégák, így Mácsai Pál, Alföldi Róbert, Tompos Kátya, Szarvas József mellett, a hírek szerint a gyerekszereplők között is igazi gyöngyszemek vannak. Felkészültél rájuk?

- Erre még nem tudom a választ, mert soha nem dolgoztam korábban gyerekekkel, sem színészként, sem rendezőként. Sőt, hozzáteszem, most úgy érzem, még sok-sok évnek kell eltelnie, hogy rendezőként gyereket foglalkoztassak egy darabban. Ugyanakkor színészként nagy érdeklődéssel várom, hogy miként fog ez működni!

- Egy olyan időtálló alapműnek, mint a Valahol Európában, keresve sem lehetne találni monumentálisabb helyszínt, mint a Dóm tér....

- Hogyne, hogyne, de szerencsére nem ez az első alkalom, hogy kipróbálom a Dóm teret. Néhány évvel ezelőtt a Marica grófnőben már felléptem Szegeden, tehát az első izguláson, hogy milyen is négyezer ember előtt játszani, énekelni már túl vagyok, de ahogy akkor is szerettem a Dóm teret, most is nagyon várom ezt az előadást. Szegedre meg egyébként is bármikor szívesen jövök!

- A szerep és te hogy vagytok egymással, összebarátkoztatok már Hosszúval?

- Nézd, ez olyan közhelyes, de olvasva azt mondom, hogy közel állunk egymáshoz, majd aztán a próbákon kiderül, hogy mekkora munka lesz testi-lelki jó barátokká válnunk. Én ugyanis nem szeretem egyedül, otthon eldönteni, hogy milyen legyen a figura. Tehát most azt mondom, majd útközben kiderül, mi a közös bennünk.

- Elnézve az elmúlt évadot, két embernek is sok, amit az utóbbi időszakban színészként, rendezőként vállaltál. Az augusztusi előadások után tudsz-e majd pihenni?

- Nem, ez valójában négy embernek is sok volt! Valóban nagyon elfáradtam, de egy ilyen zenés darab, mint a Valahol Európában bizonyos értelemben felüdülés, amellett, hogy természetesen nagyon komoly vállalás. A szegedi előadások után azonban szerencsére lesz néhány hét szünet, ugyanis csak október végén kezdek rendezni a Pesti Színházban egy kortárs angol darabot, amelynek a szerzője Nina Raine, a címe pedig Billy világa.