Etelka, Aletta

Élményopera szemnek és fülnek

2011.07.20. 22:16

Programkereső

Az operavilág egyik legjóképűbb énekesével kerül színre a hónap végén a Carmen a friss Superbrands-díjas Szegedi Szabadtéri Játékokon. Nmon Ford a tavaly már hatalmas sikert elért főszereplőkkel vizuális élvezetet is okoz a közönségnek.
Nmon Ford
Nmon Ford

Izgalmas, új szereposztással kerül színpadra július 29-én és 30-án a szegedi Dóm téren a Carmen, az "élményopera". Kerényi Miklós Gábor rendezése a tavalyi szabadtéri évad legsikeresebb előadása lett: a közönség, a szakma és a kritikusok is egyöntetű lelkesedéssel fogadták az operairodalom egyik legnépszerűbb darabjának szegedi bemutatóját. Nem volt kérdés, hogy idén visszahozzák a produkciót.  

"Rendezői koncepciómban Escamillo alakja igen erőteljes és erotikus. Nagy öröm számomra, hogy idén el tudta vállalni a szerepet Nmon Ford, hiszen amellett, hogy az afroamerikai operaénekes karakteres figura - külföldön igazi sztár és médiahős -, a férfiasság valódi megtestesítőjeként, élő szimbólumaként lép majd a színpadra."

Kerényi Miklós Gábor elárulta: Fordot az elmúlt években többször kiáltották ki a legszebb, legszexibb baritonnak az operavilágban - nem véletlenül. A szabadtéri leendő hölgy nézőit is egészen biztosan lehengerli majd az a férfias energia, amely a fiatal énekesből árad. A zenei csemege mellett a vizualitásnak is bőséggel adózik a produkció.  "Ford lenyűgöző vonzáskört fog teremteni a sugárzó szépségű és nőiségű Mester Viktóriával, aki a buja cigánylányt alakítja, valamint az erős játékkultúrával bíró Arnold Rutkowskival, aki kitűnően testesíti meg a vágyakban gazdag Don Josét. Micaelaként Frankó Tünde fontos része ennek a körnek: bájos egyszerűsége kiválóan fog rezonálni Ford szélsőséges energiáival" - jelezte a rendező.

Kerényi Miklós Gábor nagyon várja a felújító próbákat és az előadást. Biztos benne, hogy az egész tavalyi csapat nagy örömmel várja a találkozást. "Az egyik legtapasztaltabb Dóm téri rendezőként - nyolcvannál több estén gyúltak ki a csillagok az előadásaim felett - minden alkalommal azt figyeltem meg, hogy a következő évben visszahozott előadások megsokszorozódott erővel hatnak a nézőkre, szereplőkre egyaránt. Remélem, a Carmen esetében is így lesz."

A panamai-amerikai énekes háromévesen kezdte zongoratanulmányait, ének szakon a Dél-karolinai Egyetemen diplomázott, díjai közül jelentősek a Liederkranz Alapítvány, a Gerda Lissner Alapítvány és a George London Alapítvány elismerései. Több Grammy-díjas lemezen is közreműködött (Transmigrations - 2010, Songs of Innocence and of Experience - 2006). Repertoárján megtalálható a Don Giovanni, az Attila, a The Emperor Jones, a Billy Budd címszerepe, a Carmen Escamillója, a Halál Velencében Utazója, A trubadúr Luna grófja, a Don Carlos Posa márkija, Thoas (Iphigénia Tauriszban), Scarpia (Tosca), Amfortas (Parsifal). Fellépett Hamburg, Ancona operaházaiban, a San Francisco-i, a Los Angeles-i és a Cincinnati Operában, a Spoleto Festival előadásaiban.