Szilárda

"Méltó körülményeket kell teremteni a Bánk bán amerikai bemutatására"

2011.07.20. 11:34

Programkereső

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményét változtatás nélkül tesszük közzé.

A kultúráért felelős államtitkárság - a kormány erre vonatkozó határozatával összhangban - azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a mű jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban.

Los Angeles Opera
Los Angeles Opera

Egyetértünk a Los Angeles-i Opera vezetőségének azzal a véleményével, hogy a bemutatóról szóló elképzelés bejelentése óta eltelt idő nem volt elegendő ahhoz, hogy megszülessen az a keret, amelyben művészileg és pénzügyileg is biztosított legyen az erre szánt közpénzek rendeltetésszerű felhasználása.

Egyúttal üdvözöljük a Los Angeles-i Opera azon bejelentését, hogy továbbra is nyitottak a Bánk bán valamelyik következő évadban történő bemutatására és a kulturális kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes körülmény tisztázását követően az előadás megfelelő minőségben megvalósuljon.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére a washingtoni magyar nagykövetség munkatársa július 15-én, pénteken felvette a kapcsolatot a Los Angeles-i Operával. Christopher Koelsch, a Los Angeles-i Opera ügyvezető igazgatója hétfőn hívta vissza a nagykövetség munkatársát, aki ekkor megerősítette Christopher Koelschnek a magyar kormány egyértelmű elkötelezettségét az előadás megvalósulása mellett.     

Budapest, 2011. július 20.