Luca, Ottilia

Keszthelyi nyári éjek

2011.07.21. 10:14

Programkereső

Legyen a Fidelio vendége az Egy nyári éj mosolya című musicalen jóval a Budapesti premier előtt!

Immár tizenkettedik éve, hogy a keszthelyi kastély parkja nyár estéken szabadtéri színházzá alakul. Puskás Tamás, a budapesti Centrál Színház igazgatója nyaranta színháza előző évadának legsikeresebb előadásait tűzi műsorra a Balaton-parti városban, sőt gyakran premiereket is tartanak. Ebben az évben két előadás is vendégeskedik a Keszthelyi Nyári Játékokon, melyek közül az első egyben premier előtti bemutató is.

Festetics kastély (Keszthely)
Festetics kastély (Keszthely)

Keresve sem lehetne jobb helyszínt találni az Egy nyári éj mosolya című musicalnek, mint a Festetics-kastély parkja, ugyanis a mű a századfordulós Svédországban játszódik -  Szent Iván éjjelén egy hajdani kurtizán kastélyának parkjában. Szokatlan vendégsereg gyülekezik az év legrövidebb éjszakáján, hogy aztán a szerelemtől és a bortól megmámorosodva szerelmi kergetőzésbe kezdjenek. A darab zeneszerzője és szövegírója az amerikai zenés színház legkiemelkedőbb alkotója, az idén nyolcvanegy éves Stephen Sondheim. Az előadás különlegessége, hogy a rendező egy másik világszínházi legenda, Trevor Nunn, aki először három éve állította színpadra Sondheim musiceljét a londoni West Enden, majd a New York-i Broadway-n, s most ezt az előadást láthatja a keszthelyi közönség. A július 28-i bemutató utáni hétvégén a darab minden este fél kilenctől tekinthető meg.

Az elmúlt budapesti színházi évad egyik legnagyobb sikere Neil Simon Pletykafészek című komédiája volt. A bravúrosan megírt vígjáték a felső tízezer tipikus alakjait figurázza ki kíméletlenül. Egy pletykára éhes, ám a botránytól irtózó társaság érkezik vendégségbe New York alpolgármesteréhez, ám a házigazdáknak hűlt helye. Az előadás augusztus első két hétvégéjén látható a kastélyparkban.

Kérdésünk: Ki az a színésznő, aki mindkét előadásban főszerepet játszik?

A helyesen válaszolók közül egy olvasónk partnerével együtt tekintheti meg a július 31-i előadást.