Lázár, Olimpia

Néma musical

2011.07.21. 08:16

Programkereső

A veszprémi Pannon Várszínház Ének az esőben-je könnyed, nyáresti szórakozásként indul, de a filmtörténet fordulópontját és a 20-as évek mozijának csillogó világát csak nagyon szegényes látvánnyal és játékkal sikerül visszaadni. Itt nincs se csillogás, se eső.
Ének az esőben - Pannon Várszínház
Ének az esőben - Pannon Várszínház

A 25 év után újra magyar színpadra kerülő musicalfilm-adaptációt májusban mutatták be Veszprémben Vándorfi László rendezésében és Bárány László új fordításában. A Budapesti Nyári Fesztivál keretében a Városmajori Színpadon a budapesti közönség is újranézhette és hallhatta élőben a film méltán világhírű jeleneteit és dalait. Azaz újranézhette volna.

A színpadkép első ránézésre is kétségbeejtő: sem az amerikai álom hangulatát, sem egy nagy filmstúdió izgalmas forgatagát nem tükrözi. A társulat a díszlet egy részét (kamerák, sínek) a Mafilm Zrt.-től kapta, melyet jobb híján Kovács Yvette Alida díszlettervező kvázi-vízfestékkel elkészített, amatőrbe hajló filmplakátokkal és rajzokkal egészít ki a Városmajori Színpad barna deszkafalára tűzve, a háttérben pedig a kabaré színpadvilágát idéző díszes oszlopok közé vörös bársony- és aranyfüggönyt tervez - utóbbiról sem a pompa és elegancia ugrik be. Sajnos az egész előadás alatt le kell mondani arról a kívánt illúzióról, hogy pár órára bepillanthatunk Hollywood kulisszatitkaiba, mivel olyan, mintha eleve csak a kulisszák Patyomkin-falai mögé látnánk, és sose azok elé.

Ének az esőben - Pannon Várszínház
Ének az esőben - Pannon Várszínház

Az előadás felütése lendületes, bár Dora, a konferanszié (Kiss Barbara) a sztárok felvonulását kommentáló, affektáló beszéde már sugallja a későbbi színpadi játék arányérzékét. A Don Lockwoodot játszó Zayzon Csaba - egy kissé merev, inkább csak derékból mozgó testtartással és technikával - a táncos betéteket sikerrel oldja meg, de az előadás alatt természetellenes módon játszik rá egy búgó hangú, édeskés, kissé unalmas hősszerelmesre. A Singing in the rain - magyar fordításban a bicegő "Táncol velem az eső" - jelenetét visszafogott eleganciával és energiákkal adja elő, amelynek erőtlensége nem csak Zayzon és Bóbis László koreográfus hibája. Komolyan azt gondolom, még ha nem túl absztrakt befogadói hozzáállás is, hogy az Ének az esőben tánca eső vagy legalább egy minimális víz nélkül, nagyjából értelmetlen. Ezzel szemben Egyed Brigitta Cosmo Brownja, alacsony, gyermeki termete ellenére férfiasabb, sármosabb szerepet formál, mint a híres filmsztárt alakító Zayzon. A férfiruhába bújt színésznő fiús, rövid hajával, könnyed, gördülékeny mozgásával mindenkit megtéveszt, és többek közt ezzel egyértelműen a legjobb (férfi)alakítást nyújtja. Zayzonnal és a beszédtanárral kiegészülő hármasuk az egész előadás csúcspontja, amikor jócskán megkésve először érezzük, hogy gondosan begyakorolt tánckoreográfiát látunk. Stefancsik Annamária Kathy Seldenje kedves, bájos, különösebb feltűnések és meglepetések nélkül, míg a visongó hangú Lina Lemon ünnepelt színésznőt játszó Kovács Ágnes Magdolna egy teljes félreértés okán az amúgy valóban idegesítő, de mégis elviselhető szerepből ostoba, harsogóan túljátszott, idétlenül pattogó dívát csinál, ami leginkább csak a kabarés hátteréhez illik.

Ének az esőben - Pannon Várszínház
Ének az esőben - Pannon Várszínház

Az előadás egyetlen, valóban ironikus és a társulat egésze által ügyesen megoldott trükkje, az maga a némafilmes vetítés. A Párbajozó lovag fekete-fehéren tátogó, feliratozott, később beszélő, kosztümös szereplőivel pontosan elkapott gegeket tartalmaznak, és a hollywoodi sztárság allűrjeit és manírját figurázó szövegei humorosan működnek az irónia mentén. S ezzel az előadás szomorú módon épp azt igazolja, hogy a filmből ezúttal nem vált színpadi mű, a film önnön műfajára való rákérdezés nem bírta ki az átdolgozást, és a némafilmből nem csinált hangosfilmet, csupán a két dimenzió mellé egy harmadikat erőltetett.

2011. július 14. 20:00 - Városmajori Szabadtéri Színpad

Ének az esőben - Pannon Várszínház

Szerző: Betty Comden, Adolph Green, Herb Brown, Nacio, Arthur Freed, Tommy Steele

Fordította: Bárány Ferenc

Rendező: Vándorfi László

Koreográfus: Bóbis László

Jelmeztervező: Justin Júlia

Díszlettervező: Kovács Yvette Alida

 

Szereposztás

Dora Bailey: Kiss Barbara

Don Lockwood: Zayzon Csaba

Cosmo Brown: Egyed Brigitta

Kathy Selden: Stefancsik Annamária

Lina Lemont: Kovács Ágnes Magdolna

Dexter: Koscsisák András

Km.: Nagy Barbara, Bánfi Kata, Soós Melinda, Telegdi Kamilla, Molnár Rita, Molnár Ervin, Varga András, Szelle Dávid, Radvánszki Szabolcs, Kékesi Gábor, Lenchés Márton