József, Bánk

Pretty Yende és René Barbera nyerte az Operaliát

2011.07.30. 14:35

Programkereső

Július 18. és 24. között, Moszkvában rendezték a Plácido Domingo nevével fémjelzett énekversenyt.

Negyven énekes utazott Moszkvába, hogy bemutatkozzon a a verseny zsűrijének, amelyben neves énekesek, karmesterek, impresszáriók, castingigazgatók és a világ nagy operaházainak igazgatói foglalnak helyet, köztük Bátor Tamás, a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezetője. A zsűritagok az Operalián díjazottakat vagy az ott feltűnt tehetségeket rendszerint meghívják saját színpadaikra, és maga Plácido Domingo sem téveszti szem elől később a felfedezetteket, sem énekesi, sem karmesteri, sem operaház-igazgatói minőségében.

Idén minden díjból kettőt adnak ki: az első díj 30 ezer, a második 20, a harmadik 10 ezer dollárral jár. Emellett odaítélik a Birgit Nilsson operaénekesről elnevezett díjat Wagner és Strauss operaáriáinak legkiválóbb tolmácsolásáért, valamint a Plácido Domingo szüleinek emléket állító díjakat a zarzuela legjobb férfi és női előadóinak.

René Barbera 27 éves, texasi. A legjobb férfi énekes díja mellett a zarzuela-előadók közül is kiemelkedett. A chicagói Lyric Opera rendszreees fellépője, 2008-ban a Met meghallgatásának nyertese volt. Pretty Yende dél-afrikai, a szopránt a jövő évadban a Scalában is látható. Mindkét győztes hazavihette a közönségdíjat is. A második helyezettek Olga Busuioc (Moldova) és Konsztantyin Susakov (Oroszország), a harmadik helyezettek Jaesig Lee (Dél-Korea) és Olga Pudova (Oroszország) lettek.