Etelka, Aletta

Sárospatakon A fejedelem

2011.07.30. 11:09

Programkereső

Augusztus 26-án, a Rákóczi-emlékév programsorozatában mutatják be Sárospatakon Moravetz Levente, Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs közös szerzeményét, A fejedelem című musicalt.
II. Rákóczi Ferenc - Mányoki Ádám festménye
II. Rákóczi Ferenc - Mányoki Ádám festménye

A darab megszületését támogató Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat pénteki közleményében emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés 2011-et a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békeszerződés aláírásának 300. évfordulója alkalmából nyilvánította Rákóczi-emlékévvé. Az emlékév nyitányaként tudományos konferenciát szerveztek II. Rákóczi Ferenc emlékezete címmel. Eddig is számos esemény kapcsolódott az évfordulóhoz, jelenleg zajlanak az előkészületei annak az iskolások számára szervezett vetélkedőnek, amelynek célja II. Rákóczi Ferenc személyiségének és a szabadságharcnak a jobb megismerése, az év végén magángyűjtők birtokában lévő festményekből nyílik tárlat, decemberben pedig a hagyományos nagybarcai Tollas Tibor Szavalóverseny szabadon választott része kapcsolódik majd a fejedelemhez.

Az emlékév keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a "Rákócziak ősi fészkében", Sárospatakon, a Vízikapunál lévő szabadtéri színpadon mutatják be A fejedelem című musicalt, amelynek ősbemutatóját Egerben, az Agria Nyári Játékokon tartották július közepén. Az egri Gárdonyi Géza Színház és az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. közös produkciójáról szólva az előadást rendezőként is jegyző Moravetz Levente kiemelte: a darab üzenetét mindenekelőtt a fiatal nemzedéknek szeretnék eljuttatni. Az alkotómunka során arra törekedtek, hogy fogyasztható, magával ragadó formában idézzék fel a történelmi múltat. A II. Rákóczi Ferenc életét a szabadságharc alatt végig kísérő darabban a címszerepet Kelemen Csaba játssza, de színpadra lép Sasvári Sándor, Herczeg Flóra, Pálfi Zoltán, Dévényi Ildikó, Venczel Valentin, Tunyogi Péter és Beleznay Endre is. A fejedelem című rockmusicalt a 2011-12-es évadban a Gárdonyi Géza Színház is műsorára tűzi.