Konrád

Afro-amerikai a kínai opera új tehetsége

2011.08.01. 11:27

Programkereső

Egy oaklandi tinédzser, Tyler Thompson tökéletesen interpretálja a tradicionális műfajt.

A 15 éves fiú egy olyan alapítványi programban vesz részt évek óta, amelynek keretében főleg alacsony jövedelmű családokból származó gyerekeket tanítanak hagyományos kínai zenére. A Nagy Fal Ifjúsági Zenekar és Kórus az Egyesült Államok több városában fellépett már.

Taylor Thompson
Taylor Thompson

Tyler Thompson óvodás kora óta foglalkozik a kínai zenével, és Kínában is bemutatkozott néhány évvel ezelőtt, ahol természetesen már azon meglepődtek, hogy egy fekete bőrű kisfiú kiállt a színpadra. Szakértők véleménye szerint a fiú hitelesen tolmácsolja a kínai operát, tökéletesen intonál, és annak ellenére, hogy kevéssé beszéli a nyelvet, a kiejtésében nem találni kivetnivalót.

Tyler édesanyja szerint az, hogy afro-amerikaiként egy kínai művészeti oktatási programban vesz részt, sokkal nyitottabbá tette fiát: "Sokkal érettebb lett. Ő megismer egy másik kultúrát, az ázsiai gyerekek pedig megismerik a mi hagyományainkat. Egyértelmű, hogy mi mindannyian csak nyerhetünk ebben a helyzetben" - nyilatkozta az anyuka. Tyler egy interjúban elmondta, hogy a barátai néha viccelődnek azzal, hogy ilyen bőrszínnel kínai operát énekel, Kínában pedig csodabogárként tekintenek rá: "És akkor mi van? Jó móka, nagyszerű dolog, ennyi" - konstatálta lakonikusan.