György

A Fantom 25. születésnapja

2011.08.02. 10:41

Programkereső

Október 1-jén és 2-án, három előadással a londoni Royal Albert Hallban ünneplik Andrew Lloyd Webber musicaljének negyedszázaddal ezelőtti bemutatóját.

Az operaház fantomja a Her Majesty's Theatre-ből indult világhódító útjára 1986. október 9-én, ahol azóta is műsoron van. 2010 októberében ünnepelték a tízezredik előadását, a Broadway-n pedig 2006. január 9-én, a 7486. előadással lett a legtöbbet játszott produkció. Világszerte hárommilliárd dollár feletti bevételt hozott, s ezzel megelőz olyan kasszasikereket, mint a Titanic, az ET vagy a Csillagok háborúja. 27 ország 145 városában vitték színre, jelenleg London, New York, Las Vegas, Kioto és természetesen a budapesti Madách Színház nézői láthatja a darabot.

Royal Albert Hall
Royal Albert Hall

A 25. évfordulóra teljesen szcenírozott előadásban kerül a Royal Albert Hallba a Fantom, mintegy kétszáz szereplő és zenész közreműködik, a főszerepeket Ramin Karimloo és Sierra Boggess alakítják, akik a musical folytatásában, a Love Never Dies produkciójában a főszerepeket éneklik. Barry James lesz Monsieur Firman, Gareth Snook pedig Monsieur André, Liz Robertsont láthatják Madame Giry, Wynne Evanst pedig Piangi karakterében. Az három előadás producere Cameron Mackintosh, rendezője Laurence Connor, koreográfusa Gillian Lynne. A díszletet erre az alaklomra Matt Kinley tervezi, aki Maria Björnson eredeti terveiből meríti az ihletet.

Cameron Mackintosh sajtóközleményében így fogalmazott: "Csodaálatos érzés arra gondolni, milyen fantasztikus sikerszériát tudhatunk magunk mögött, és Az operaház fantomjának 25. születésnapját ünnepelhetjük. A legelső előadástól kezdve a közönséget elbűvölta Andrew Lloyd Webber gyönyörű zenéje, Maria Björnson csodálatos díszlete, Hal Prince briliáns rendezése és Gillian Lynne koreográfiája. A siker a színháztörténet része, és úgy éreztük, ezt a legendát egy igazán különleges előadással kell megünnepelnünk. A darab egyik erőssége, hogy egy operaházban játszódik, ez alapvetően teátrálissá teszi a produkciót. Ezért gondoltunk, nincs megfelelőbb környezet, mint a Royal Albert Hall, ez a 19. századi terem, melyek Viktória-korabeli vörös bársonya, hatalmas orgonája tökéletes díszlet. Nem kételkedem abban, hogy ez a három előadás október 1-jén és 2-án méltóan és izgalmasan ünneplik A zene világnapját és éjszakáját."