Béla

Felelős aktualitás

2011.08.06. 16:26

Programkereső

Az, hogy a Valahol Európában előadása kapcsán is lezajlott a közönségtalálkozó a szegedi REÖK-palotában, mutatja, közeleg a bemutató.

Bátyai Edina, a Szabadtéri vezetője elmondta, a rendezvény nyolcvanadik születésnapját mindenképpen magyar musicallel szerették volna ünnepelni. A Valahol Európában választását a közönségigény mellett a darab üzenete is motiválta, az, hogy legalább az a 24 ezer ember, aki a hat estén megnézi a produkciót, elgondolkodjon, mire képes a háború. "Gyakorló szülő vagyok, és bíztam a gyerekek erejében" - fogalmazott Bátyai Edina.

Béres Attila rendező - és szintén gyakorló szülő - furcsa zenés darabnak nevezte a művet, hiszen felépítése hasonló egy görög sorstragédiához, és a musicalekkel ellentétben nem zenétől zenéig terjed a történet. Számára a háborús pretextus a felelősségről szól, azoknak a felnőtteknek a felelőtlenségéről, amelynek következménye a darabban két gyerek halála, a filozofálgatásról, a hajszáról, az acsarkodásról, amelyek következménye a gyerekeken csapódik le. A közönségtalálkozón nem véletlenül norvég zászló mintás pólót viselő Béres szerint az utóbbi két hétben a Valahol Európában megnőtt.

A rendező Egerben 2002-ben vitte színre az "édes-keserű-bús" darabot, így a gyerekekkel való munkában már szerzett tapasztalatot, de a Dóm téren fellépő 74 gyerek a kilenc évvel ezelőttinek négy-ötszöröse. Félelme természetesen volt, ám hatalmas energiák szabadulnak fel a gyerekek által, és viccesen megjegyezte, kisfiához hazamenve hiányzott a többi szegedit 73, és jelenlegi élményei alapján a jövőben még az sem elképzelhetetlen, hogy óvodát nyit.

Alföldi Róbertet is lenyűgözte a gyerekek fegyelmezettsége, koncentráltsága, az, hogy a vegyes társaságtól, hiszen nem mindenkinek volt közülük színpadi gyakorlata, ugyanúgy lehet kérni, mint a felnőttektől. Az Egyenruhás, akit alakít egy "rendes, normális, két lábon járó fasiszta" - fogalmazott Alföldi. Kérdésre válaszolva elmondta, színészként soha nem véleményezheti a ráosztott szerepet, és mindig meg kell keresnie a szerep igazát. Annak pikantériája kapcsán, amit az Egyenruhás alakja és az őt ért támadásokat érinti, kifejtette: nincs jobb- és baloldali színház, eszmevesztetten, a valóságot figyelmen kívül hagyva, kizárólag kiagyalt ideológiák mentén pedig nem csupán színházat, de semmit nem lehet csinálni. "Jó benne lenni" - összegezte az eddigi szegedi heteket Alföldi, aki ezt a gyerekek mellett a rendkívül szórakoztató rendezővel is indokolta.

Béres az Egyenruhás figurájához hozzáfűzte, hogy a szerep igaza fedi az akkori valóságot, amelyben az emberi élet minimuma is megszűnt, a gyerekek az életükért fosztogatnak. Ha ebben a helyzetben jön valaki, aki rendet ígér, logikus, hogy melléállnak az emberek, de az, hogy hol kell megállni, és mi a felelőssége egy vezér alkatú embernek, komoly kérdéseket vet fel. Horesnyi Balázs díszlete, a 15 méter magas templom azt az abszolút értéket igyekszik megjeleníteni, ami a hitet jelenti. "Ha ezt lerombolja a társadalom, azt nagyon újjá kell építeni" - indokolta Béres a darab vizuális világát, de óva intett attól, hogy egyféleképp értelmezzük a látványt, mivel bízni kell a nézői fantáziában.

Dés László zenéje mindent nagyon pontosan elmesél, a darabban azonban van egy alapvetően prózai szerep is. A tanítót alakító Pindroch Csaba - aki saját bevallása szerint nem tud Szegednek ellenállni - nem kevés öniróniával, nagy derültséget kiváltva beszélt arról, milyen az, ha egy saját bevallása szerint táncolni, énekelni nem tudó színészt megkínálnak egy operettszereppel, mint ahogyan az a Marica grófnőben történt. Emellett jelezte, esetében az a közhely is megdől, hogy a zenés darabokban akkor kezdenek el énekelni, ha prózában már nem tudják kifejezni magukat: Pindroch úgy gondolja, a Tanító úr tökéletesen fogalmaz prózában is.

A Valahol Európában főszerepére Szombathelyről érkezett Grünwald Dávid, aki 11 éves kora ellenére már több előadásban közreműködött a Weöres Sándor Színházban. "Én nagyon hálás vagyok Béres Attilának, hogy a Kabaréból elhozott ide" - mondta a kisfiú, aki Béres szerint azért lesz jó Kuksi, mert Dávid felnőtt gyerek. Pindroch Csaba ehhez csak annyit tett hozzá, hogy amikor a takarásban vicceket mesélt a jelenetben épp halottat játszó Dávidnak, aki egyáltalán nem nevetett, hanem profi módon, mozdulatlanul feküdt. "Ő már benne volt a szerepben, és látszott, hogy nagyon koncentrál. Akkor egy kicsit elszégyelltem magam."

A kemény munkából azonban a Valahol Európában szereplői péntek délelőtt kicsit kiszabadulhattak: csak nekik szóló, látványetetéssel és állatsimogatással kiegészített idegenvezetés várta őket a Szegedi Vadasparkban.