Konrád

Időben átadják a Mariinszkij új színpadát

2011.08.22. 14:32

Programkereső

A szentpétervári színház művészeti vezetője, Valerij Gergijev biztosította arról a sajtót, hogy az intézmény második számú színpadát 2015-ben átadják.

Az orosz médiaspekulációkra válaszul Gergijev sajtótájékoztatóján jelezte, hogy bár az átadás dátumát még nem véglegesítették - az látszik, hogy előzetes 2012 biztosan nem tartható -, a munkálatok azonban teljes gőzzel haladnak, így a 2015-ös dátum nem tűnik légből kapottnak.

Mariinszkij Színház, Szentpétervár
Mariinszkij Színház, Szentpétervár

"A társulatnak szüksége van egy új játszóhelyre. Szégyen, hogy a 21. században öt napra be kell zárnunk, ha Prokofjev Háború és békéjéhez be akarjuk építeni Andrej Koncsalovszkij díszletét, és eközben nem játszhatunk sehol" - jelezte a karmester, aki a júliuzsban véget ért 228. Mariinszkij-évadot produktívnak nevezte, mivel a színház művészei Szentpéterváron, Oroszországban és külföldön mintegy félezer alkalommal léptek fel. Jelen helyzetben Gergijev szerint létszükséglet, hogy a társulat új művészi utakra lépjen, és mind a művészeket, mind a közönséget bevonják a kísérletezésbe. Ezért hívták meg Daniele Finzi Pascát, aki a Cirque du Soleillel lett nemzetközileg ismert, vagy Claudia Soltit, aki filmesként tartozik a legnagyobbak közé.

A Mariinszkij következő évada szeptember 26-án kezdődik a Finzi Pasca rendezte Aida előadásával, másnap pedig Gyenyisz Macujev ad koncertet a Gergijev vezényelte Uráli Filharmonikus Zenekarral a koncertteremben. Az operapremierek között lesz egy Graham Vick-rendezés, a Borisz Godunov (a Baden-Baden-i Színházzal koprodukcióban), míg a Pelleas és Melisande Daniel Kramer színrevitelében lesz látható. A Mariinszkij nézői jövőre musicalre is válthatnak jegyet, a My Fair Lady a Theatre de Chatelet-vel együttműködésben, Robert Carson koncepciójában kerül színpadra. Az operatársulat legközelebb Rotterdamban és Bukarestben lép fel külföldön, míg a balettegyüttes Brazíliába, Szingapúrba és Bankgokba utazik.