Orbán

Lemondott Győriványi Ráth György

2011.09.02. 11:33

Programkereső

A Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója - a posztra hamarosan kiírandó pályázatra tekintettel - visszaadta megbízását Ókovács Szilveszter kormánybiztosnak, az intézmény múlt héten kinevezett vezetőjének.
Győriványi Ráth György
Győriványi Ráth György

A kormánybiztos megköszönte Győriványi Ráth György karmester tizenegy hónapos munkáját és önzetlen lépését, amellyel lehetővé tette a pályázat mielőbbi lefolytatását. Leszögezte, hogy a továbbiakban is igényt tart a művész közreműködésére operaházi produkciókban, ezért megerősítette és aláírta a Győriványi Ráth Györggyel kötött karmesteri szerződést, amely a 2011-12-es évadban változatlanul 22 estére, köztük több premierre is vonatkozik.

Ókovács Szilveszter 2011. augusztus 22-től kormánybiztosként irányítja a dalszínházat, és már első interjújában utalt rá, hogy a főzeneigazgatói poszton változások várhatók. Mint elmondta, azt látja, hogy egy komoly fiatal karmester nemzedék van, amelyikre támaszkodhatna, ezek között szívesen együtt dolgozna Héja Domonkossal, de másokkal is "kötelékben" szeretne repülni. Győriványi Ráth Györgyöt Ókovács remek karmesternek tartja, olyannak, aki járja a világot, és az a véleménye, hogy "vezényeljen az Operaházban is, de nem érdemes idebéklyózni fő-zeneigazgatóként". Az Operaházban az évadnyitó társulati ülést szeptember 5-én tartják, napokon belül tehát várhatóan újabb bejelentésekre számíthatunk.

Győriványi Ráth Györgyöt 2010. október 6-án nevezték ki főzeneigazgatónak, megbízatása eredetileg 2012. december 31-ig szólt. A karmester korábban már többször is betöltötte hosszabb-rövidebb ideig az Operaház főzeneigazgatói tisztségét. Az első Orbán-kormány alatt nevezték ki először, a karmester személye és tervezett szervezeti változtatásai azonban megosztották a társulatot. 2002-ben Görgey Gábor miniszter leváltotta, majd 2006-ban Hegyi Árpád Jutocsa újra őt nevezte ki a dalszínház élére, de nem sokkal később, 2006. júliusában Vass Lajos visszavonta megbízatását. Az Operaház vezetőváltásainak történetét ebben a cikkünkben írtuk meg részletesen, Győriványi Ráth György életrajzát ide kattintva olvashatják el.

Győriványi Ráth György szűk egy éves megbízott főzeneigazgatói működése alatt végig blogot vezetett a Fidelio.hu-n. Utolsó bejegyzése, melyben elköszön olvasóitól és feltárja visszavonulásának okait, ide kattintva található meg.