Dezső

Évadnyitó építkezéslátogatás Linzben

2011.09.15. 12:51

Programkereső

Linz színháza gálakoncerttel, Bohémélet-premierrel és a 2013-ban megnyitandó új operaház építkezésének bejárásával indítja a 2011/2012-es évadot szeptember utolsó teljes hétvégéjén.

Az új szezon egyik érdekességének ígérkezik a Nizsinszkij naplója című produkció, Detlev Glanert munkája. A zseniális orosz táncos, akinek felesége a magyar Pulszky Romola volt, naplójában a banalitások mellett emlékeket, látomásokat, filozófiai gondolatokat és szójátékokat jegyzett le. Különös személyiségének bomlása a napló nyelvében is kimutatható. Glanert hat előadóművész - két énekes, két prózai színész és két táncos - számára komponált darabot a napló alapján. A produkció a Bregenzi Fesztivállal együttműködésben készül.

C651FAD7-63F6-4D1A-8B01-24BE13BF675B

A szezoban műsorra tűzik Donizetti ritkán hallható operáját, a Maria Stuardát, valamint Francis Poulenc A karmeliták beszélgetései című alkotását. Jean Anouilh Antigonéjával kezdi munkáját a prózai társulat vasárnap. Arvo Pärt zenéjére készíti Jochen Ulrich a Michelangelo című balettet, amelynek premierjét október 8-án tartják.

A régi házban ez lesz az opera- és balettegyüttes utolsó évadja, jó ütemben épül az új operaház, amely mintegy 150 millió eurós költséggel épül. ebből 36,3 milliót áll Linz városa, a többit a szponzorok adják össze. Az igény szerint 15-24 méter magas, 65 méter széles és 215 méter hosszú, szabálytalan alaprajzú épület energiatakarékos lesz, a fűtésbe-hűtésbe a napenergia is besegít. A 970 fő befogadására képes nézőteret úgy is alakíthatják, hogy akár 1200-an is beférnek a nagyterembe, emellett egy kétszáz és egy kétszázhetven fős kamarateremben is tarthatnak előadásokat, koncerteket. A tervezők - a brit Terry Pawson és irodája - kiváló akusztikát ígérnek.

Linzi operaház, látványterv
Linzi operaház, látványterv

Nagyjából kész már a Rainer Mennicken intendáns vezette színház első szezonjának műsorterve. A nyitóelőadáson kortárs alkotást, Philip Glass operáját mutatják be, amelyet Peter Handke 2007-ben bemutatott Spuren der Verriten (Berliner Ensemble, rendező: Claus Peymann) című darabjára komponált. Tervezik Richard Strauss A rózsalovag című művének és Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjének felújítását, továbbá A varázsfuvola, A denevér, A tűzmadár, valamint Schönberg Mózes és Áronjának új produkcióját. 2013-ban, Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából indul - és 2015-ben fejeződik be - a linzi Ring-ciklus az új operaházban, amelynek szellemi-művészi hátterét a város Anton Brucknerről elnevezett magánegyeteme is biztosítja.