Klaudia

Szentek és démonok

2011.09.21. 14:35

Programkereső

Különleges dramaturgiai kísérletet mutatnak be a Kolozsvári Magyar Operában: az egész társulat szereplésével készülő Szentek és démonok címet viselő produkciót október 6. és 27. között megrendezendő Liszt-emlékestek keretében tűzik műsorra.

Liszt Ferenc munkásságát egy nagyobb lélegzetvételű előadásban tekinti át a Selmeczi György rendezte színpadi kísérlet. Az opera világa mellett sok irodalmi motívum is megjelenik a darabban. A különböző operaházi, színházi műfajokat organikusan beépítő kísérlet Liszt Ferenc és a mindenkori művészember Fausthoz való viszonyulását világítja meg. Az évad másik érdekessége az, hogy a társulat meghívást kapott a craiovai fesztiválra is, ahol a Kolozsvári Magyar Opera A kékszakállú herceg várát fogja előadni. Az esemény fontossága és érdekessége abban áll, hogy operával kolozsvári társulat utoljára 1861-ben vendégszerepelt a Kárpátokon túli román területeken. 

Az idei évadnyitó előadástszeptember 22.én, csütörtökön tartják: a társulat Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét mutatja majd be, szintén Selmeczi György rendezésében. A Kolozsvári Magyar Opera nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Gianni Schicchi és a Mario és a varázsló című operákat adta elő. A társulat Ascher Tamás rendezte Álarcosbál című előadása a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának évadában is szerepel.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera
A Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera