Bernadett

Riccardo Muti a Római Opera tiszteletbeli örökös direktora

2011.10.12. 16:45

Programkereső

A világhírű karnagy megbízatása életre szóló. Tiszteletbeli hivatalról van szó, amely nem kötelezi a maestrót arra, hogy koncerteket vagy előadásokat tervezzen.

 "Muti elfogadta felkérésünket, ez óriási megtiszteltetés számunkra" - nyilatkozta Róma polgármestere, Gianni Alemanno október 11-én egy sajtóértekezleten, amelyen az operaház új évadjáról adtak tájékoztatást. "Nemzetközi kötelezettségeim miatt nem áll módomban zenei igazgatóként vezetni az operaházat. Tiszteletbeli direktorként azonban szorosan kötődöm majd a Római Operához, amely művészi teljesítményével sok sikert hozhat Olaszországnak" - fogalmazott a világhírű karmester. Riccardo Muti november 27-én a Peter Stein rendezésében készült Machbeth előadással nyitja meg az évadot Rómában, ez a művet már a salzburgi operajátékokon is vezényelte.

Riccardo Muti
Riccardo Muti

A karnagy tavaly lemondott a lehetőségről, hogy átvegye a Teatro dell'Opera művészeti vezetését; azért döntött így, mert súlyosbodtak az operaház anyagi nehézségei. A Római Opera évek óta komoly adósságokkal küzd, Alemanno a színház megtartásáért harcol. A helyzet csak rosszabbodhat, mert a Silvio Berlusconi vezette kormány szeptemberben milliárdos kiadáscsökkentő programot hirdetett az állami kézben lévő intézményekre vonatkozóan. Több kulturális intézmény, alapítvány és intézet támogatása már meg is szűnt.

2011 márciusában efölötti aggodalmának Muti is hangot adott (a videó a linkre kattintva látható). Verdi Nabucco című operájának harmadik felvonásában a kórus éppen befejezte a darab leghíresebb kórusművét, a Va' pensierót (Zsidók kórusa), melyet hazafias szövege miatt számos olasz szívesen látna az ország himnuszaként is, amikor Muti hirtelen a közönség felé fordult és hangosan felkiáltott: "ráadás". Az olasz maestro az előadást azzal kezdte, hogy a kulturális költségvetés kormányzati megnyirbálásáról panaszkodott s közölte, csak akkor enged a ráadás követelésének, ha a közönség együtt énekli a kórusművet a kultúra támogatása érdekében, hazafias szellemben. A telt házas előadás összes operarajongója, még a magánpáholyokban is, felállt, és aki ismerte a kórusmű szövegét, együtt énekelt a kórussal.

Riccardo Muti 1941. július 28-án született Nápolyban. Édesapja fizikus volt, aki érdeklődött a zene iránt, fia ének- és zongoratanulmányait is ő szorgalmazta. Riccardo ezután a Conservatorio di Musica San Pietro a Majella növendéke lett Nápolyban, itt szerzett diplomát zongorából. Nino Rota, a híres filmzeneszerző is tanárai közé tartozott. Muti képzése a milánói Verdi Konzervatóriumban folytatódott, ahol Bruno Bettinellinél zeneszerzést és Antonio Vottonál vezénylést tanult. Velencében részt vett egy Franco Ferrara által tartott karmester-kurzuson. Széleskörű ismertségre akkor tett szert, amikor 1967-ben elnyerte a Guido Cantelli karmesteri díjat. Nem sokkal ezt követően debütált az Olasz Rádió és Televízió Zenekarával. 1970-től a firenzei Maggio Musicale állandó karmestere lett. 1971-től kezdve évente fellépett Salzburgi Fesztiválon, 1972-től pedig a Berlini Filharmonikusokat is dirigálta. Ugyanebben az évben Otto Klemperer utódaként a Londoni Filharmonikusok dirigenseként működött, és bemutatkozott az Egyesült Államokban a Philadelphia Orchestra-val, aminek 1980-ban zenei vezetője is lett. A '80-as évek elején többször vezényelte a bécsi Opera zenekarát. 1986-ban a milánói La Scala igazgatóságának tagja lett, olyan énekesekkel dolgozott együtt, mint Montserrat Caballé, Plácido Domingo és José Cura.