Alfréd

Befejeződött a nemzetközi énekverseny Ningbóban

2011.10.21. 08:00

Programkereső

Szerdán este tartották a ningbói ötödik nemzetközi énekverseny döntőjét Kínában, az első díjat Szvetlana Kaszjan orosz szoprán és Vang Csuanjue kínai tenor nyerte. Csütörtökön este gálaesten adák át az elismeréseket.

A második díjat Jang Jedzsung dél-koreai szoprán és Wang Kszin kínai tenor érdemelte ki - közölte az MTI-vel a zsűri magyar tagja, Bátor Tamás, a Művészetek Palotája koprodukciós programigazgatója. Harmadik helyen Angelina Petnicsenko orosz szoprán, illetve Li Jiojuan kínai tenor végzett. Si Lin kínai mezzónak és Du Fanjong szintén kínai tenornak ítélték a negyedik díjat. Külön díjazzák a férfiakat és a nőket, az elsők 20-20 ezer dollárt kapnak, a másodikak 11 ezret, a harmadikak 7 ezret.

Svetlana Kasyan
Svetlana Kasyan

A verseny magyar színvonalú volt - jegyezte meg Bátor Tamás -, de kevés mély hangú - mezzo, bariton, basszus - versenyző jelentkezett. Akik ilyen hangfajokban indultak, sajnos nem ütötték meg azt a színvonalat, hogy díjat kaphassanak. Puccini Turandotjának látványos előadásával kezdődött meg október 9-én a Sanghaj  körzetében fekvő Ningbóban az ötödik nemzetközi énekverseny. A zsűriben neves zenészek dolgoztak: elnökként elnöke a híres Csajkovszkij Konzervatóriumban diplomázott kínai szoprán és zenepedagógus, Szuzsen Guo (Guo Shuzhen).

A bírálók között volt két orosz operasztár: Jelena Obrazcova és Jevgenyij Nyesztyerenko, az utóbbi osztrák színekben. Itáliát Giuseppe Montanari, Franciaországot Sergio Segalini,  Görögországot Marina Krilovici képviselte. Nyolcvan 18 és 33 év közötti fiatal küldte el jelentkezését, ők 24 országot képviseltek a többfordulós versenyen. A verseny elődöntőjében barokk szerzők, Gluck-, Bach-, illetve Haydn-oratórium részleteket, továbbá Beethoven-, Dvorák- és Debussy-, Rahmanyinov-dalokat várt a zsűri. A középdöntőben kínai népdalokat is elő kellett adni, valamint két operaáriát. Az utóbbiakat a versenyzők maguk választhatták meg, de a sokrétű anyag igen fajsúlyos volt és magas követelményeket támasztott - fűzte hozzá Bátor Tamás.