Orbán

Salzburgban A muzsika hangja

2011.10.25. 10:30

Programkereső

A Salzburgi Tartományi Színházban Andreas Gergen és Christian Struppeck új rendezésében, október 23-án mutatták be a helyi érdekű musicalt.

A darab története Maria Augusta Kutschera, később Maria von Trapp visszaemlékezésén alapul, Salzburgban és környékén játszódik. A történet Ausztria német megszállása előtt játszódik. Maria árvaként egy salzburgi zárdában nevelkedik. A fiatal novícia azonban többet foglalkozik az énekléssel, mint zárdai kötelességeivel. A főnökasszony, miután belátja, hogy Mariából sosem lesz igazi apáca, egy feladattal bízza meg. A nyugállományba helyezett tengeralattjáró-parancsnok, Georg von Trapp szolgálatába kell állnia, akinek felesége halála miatt gyermekei mellé dadára van szüksége. A megözvegyült, önmagát nem találó kapitány spártai módon, katonás szellemben neveli hét gyermekét. Maria nehezen viseli a szigorú és öröm nélküli életet a házban, mígnem a papa minden tiltása ellenére titokban megszeretteti a gyerekekkel az éneklést. A német megszállás idején az antináci szellemiségű von Trapp kapitány behívót kap a német haditengerészethez. Az időközben ismert énekegyüttesé vált család a menekülés mellett dönt, ám a Harmadik Birodalomból azonban nem könnyű elmenekülni sem.

A muzsika hangja - Salzburg
A muzsika hangja - Salzburg

A von Trapp családi kórus sztorijából Richard Rodgers és Oscar Hammerstein készített zenés játékot, amelyet 1959-ben mutattak be a Broadway-n, majd a filmvásznon világsikert aratott 1964-ben Robert Wise rendezésében, Maria szerepében Julie Andrews-zal, Georg von Trapp alakjában pedig Christopher Plummerrel.

A tartományi turisztikai hivatal szerint évente 40 ezer jegyet adnak el azokra a városnéző túrákra, amelyek a Trapp családhoz kötődő helyeket is érinti. Mivel a filmet rendszeresen sugározzák az amerikai és ázsiai televíziók, a távoli országokból Salzburgba érkező külföldi turisták negyven százaléka nem csupán a Mozart-emlékekre, hanem A muzsika hangját idéző relikviákra is kíváncsi, sokan pedig az edelweissről, a havasi gyopárról szóló dalt is nemzeti himnusznak tekintik. Ezt a népszerűséget kihasználva az október 23-i premierhez kapcsolódva november 3-án a városi múzeumban kiállítás nyílik A muzsika hangja történetéről.