Fülöp, Evelin

Világsztárokkal jön újra a Rigoletto

2011.10.27. 07:55

Programkereső

Az operairodalom egyik legkedveltebb remekművét parádés nemzetközi szereposztásban tűzi újra műsorra az Operaház. A novemberi, kezdő előadások főbb szerepeiben Leo Nuccit, Charles Castronovót, Miklósa Erikát és Sebestyén Miklóst láthatja a közönség. Vezényel Győriványi Ráth György és Héja Domonkos.
Leo Nucci
Leo Nucci

Verdi hátborzongatóan drámai operájában szinte nincs olyan ária, amit az elmúlt másfél évszázadban ne dúdolt volna a világon bárhol az utca embere. A mű az Operaházban gyakorlatilag állandóan repertoáron van és több mint 125 éve a közönség nagy kedvence. Novemberben mindehhez olyan szereposztással készül a dalszínház, amely önmagában is különlegessé teszi a produkciósorozatot. A címszerepre a nemzetközi operaszínpadok egyik vezető énekesét, Leo Nuccit sikerült megnyerni.

Az olasz származású Nucci nem egyszer állt egy színpadon Luciano Pavarottival és Plácido Domingóval, Rigolettóként eddig több mint 400 alkalommal lépett fel, neve szinte egybeforrt a lányáért küzdő apa figurájával. A mantuai herceg szerepében az egyik legkeresettebb amerikai lírai tenor, Charles Castronovo lép színpadra. (A Magyar Állami Operaház november 4-ei és 6-ai Rigoletto előadásában Charles Castronovo megbetegedése miatt szereplőváltozás lesz: a mantuai herceg szerepében Alex Vicens lép színpadra.) A 36 éves énekes a Metropolitan, a Covent Garden, a Bécsi Staatsoper és a Los Angeles-i Operaház sztárja, repertoárján a legszebb lírai tenor szerepekkel. Sparafucile szerepében az európai operaházakban hírnevet szerzett fiatal basszust, Sebestyén Miklóst hallhatjuk, aki a közeljövőben a Metropolitan és a Bolsoj produkcióiban is fellép. Gildát a magyar közönség nagy örömére, a nemzetközi hírű szoprán, Miklósa Erika alakítja.

A Rigoletto novemberben hét alkalommal lesz műsoron, a további előadásokban olyan neves énekesekkel, mint Fokanov Anatolij, Fekete Atilla, Kertesi Ingrid és Szvétek László.