Zsuzsanna

Fidelio Klasszik: Miklósa Erika, Káel Csaba, Ókovács Szilveszter

2011.10.28. 14:22

Programkereső

A Fidelio Klaszik október 29-i adásában megszólal Csizmadia Tibor, Keszei Bori, Bocskor Bíborka és Fodor Máriusz is.

Október 22-én mutatta be a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színész-bábszínész szakos osztálya az Aldous Huxley (óldösz hákszli) Szép új világ című regényéből készült előadást. A produkció rendezőjével, az növendékek egyik osztályfőnökével, Csizmadia Tiborral az előadás létrehozásáról, illetve annak aktualitásáról beszélgettünk.

Érdi Tamás zongoraművész legközelebb november 2-án ad koncertet itthon, a Művészetek Palotájában. Az esten Beethoven d-moll szonátája mellett Schubert-, Brahms-, Kodály- és Bartók-dalok, majd Prokofjev Rómeó és Júlia című művéből hangoznak el részletek. A koncert vendége a zongoraművész régi barátja és kamaratársa a szintén sokat foglalkoztatott operaénekes, Keszei Bori lesz.

A Művészetek Palotájában öt évre szóló, új stratégiai tervet dolgoztak ki, amelynek főbb pillére többek között a koprodukciók létrehozása és a tematikus műsorszerkesztés. Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója mindezek mellett a közmédiával tervezett szorosabb kapcsolatról, a gyerekprogramokról és a jegyárak változásáról is beszélt.

Miklósa Erika
Miklósa Erika

Tangófeldolgozások, népszerű operaáriák jazzátiratban, Edith Piaf- és Bernstein-slágerek - csupán néhány azokból a zenei pillanatokból, amelyekből Miklósa Erika Másképp című albuma építkezik. A világhírű koloratúrszoprán a számára legkedvesebb dalokból válogatott, amikor összeállította ezt az egyedülálló hangzású anyagot.

Sármos, varázslatos muzsikus és virtuóz énekes. Sokakra illik ez a leírás, de az már kevésbé, hogy jelenleg a komolyzenei világ legkeresettebb és legkiemelkedőbb bel canto tenorja lenne. Juan Diego Florez, merthogy róla van szó, még csak 38 éves, de már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét, valamint számos Donizetti-, Bellini-, Verdi-, Puccini-operában is hallhatta már a közönség világszerte. A szívtipró külsejű sztár nem csak operaszínpadokon arat óriási sikereket, gyakran lép fel dalénekesként is. S bár Juan Diego Florez koncert-naptára 2015-ig szinte teljesen betelt, a szerencsés véletlennek köszönhetően  november 27-én a budapesti Operaházban ad koncertet. A fiatal tenorról a Magyar Állami Operaház kormánybiztosát, a szintén operaénekes Ókovács Szilvesztert kérdeztük.

Juan Diego Florez
Juan Diego Florez

Régi vágyát valósítja meg november 2-án a Magashegyi Underground. A zenekar a budapesti Művészetek Palotája Fesztivál Színházában soha nem hallott hangszerelésben, szimfonikusokkal, ütőhangszeresekkel és egy kórussal adja elő legnagyobb slágereit. Az Ezer Nap elnevezésű koncerten több mint negyven zenész áll majd színpadra, ugyanis a Magashegyi Underground a Talamba Ütőegyüttes, egy harminctagú szimfonikus zenekar és egy tíztagú kórus társaságában lép fel a Müpában. A koncertről Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője és az együttes alapítója, Fodor Máriusz mesélt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 30-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.