Ágnes

Frida Kahlo élete operában

2011.11.02. 08:30

Programkereső

Heidelbergben bemutatták a Frida Kahlo mexikói festőművészről szóló kamaraoperát. Marcela Rodríguez művében a híres alkotó szerepét Silke Schwartz énekelte, a darabot Johanna Wehner rendezte.
Frida Kahlo (1939)
Frida Kahlo (1939)

Marcela Rodríguez először gitározni tanult Manuel López Ramosnál, majd Leo Brouwernél. Később a reneszánsz lantot vette fel Javier Hinojosánál, játszott a Juarez Echenique együttesben, amely mexikói zenét tart a repertoárján a reneszánsz és a barokk korszakból.
Klasszikusgitár-tanulmányokat folytatott a londoni Royal School of Musicban is. Számos nemzetközileg is elismert versenyművet komponált, Concerto című darabjáról CD-felvétel készült. Dolgozott a mexikói Orquesta de Mineriával, Dennis Russell Davis vezényelte a Carnegie Hallban 1994 februárjában a Mexikói Egyetemi Filharmonikus Zenekar koncertjét, amelyen műveit adták elő. A venezuelai Simon Bolivar Orquesta de Caracas is műsorra tűzte kompozícióit.

A Mexikóvárosban született Marcela Rodríguezt lenyűgözte és megihlette honfitársa, Frida Kahlo erős személyisége. Levelei és naplóbejegyzései alapján a zeneszerző írta a kamaraopera librettóját is. A személyes beszámolók világos képet adnak arról, miként táplálkoznak Kahlo alkotásai lelke ambivalenciájából, a fájdalomból, a kétségbeesésből, a magányból és a fegyelmezetlen akaraterőből, az érzékiségből. Marcela Rodríguez különösen az emberi hangra szeret komponálni és gyakran használ irodalmi forrásokat. 1991-ben két felvonásos vígoperájával, a La Sunamitával sikeresen debütált a mexikói nemzetközi fesztiválon. A Las cartas de Frida című operát spanyol nyelven adják elő, a heidelbergi közönség számára német feliratozás készül. Frida Kahlo életéről nemrégiben a Spinozában mutattak be egy magyar darabot, abban a festőművészt Herczenik Anna alakítja.